Kraftige bankfall på børsene i USA og Europa

Flere amerikanske og europeiske banker faller kraftig på børsene i kjølvannet av bankkollapsene i USA.
Foto: Timothy A. Clary
Foto: Timothy A. Clary
NTB-AFP-AP

Flere amerikanske og europeiske banker faller kraftig på børsene i kjølvannet av bankkollapsene i USA.

De amerikanske storbankene Citigroup og Wells Fargo sank mandag henholdsvis 7,5 og 7,1 prosent, ifølge E24. Finansselskapet Charles Schwab stupte 11,6 prosent.

For flere mindre regionale banker gikk det langt verre. First Republic Bank raste ned 65 prosent da børsene åpnet, før handelen med selskapets aksjer ble stanset.

Aksjene til Western Alliance stupte 47 prosent i løpet av dagen. Handelen med aksjene i minst 20 regionale amerikanske banker ble i perioder stanset, skriver Daily Mail.

Færre rentehopp?

Mange andre typer selskaper gjorde det imidlertid bedre, og indeksen S&P 500 falt bare 0,2 prosent. En av årsakene er trolig at investorene tror bank-uroen vil føre til færre rentehevninger.

Dow Jones-indeksen gikk ned 0,3 prosent, mens Nasdaq-indeksen steg 0,5 prosent.

Også på den andre siden av Atlanterhavet blir en rekke banker påvirket av situasjonen. I Storbritannia falt Standard Chartered og Barclays med henholdsvis 6,9 og 6,3 prosent mandag.

Sveits’ nest største bank, Credit Suisse, stupte nesten 10 prosent. Og tyske Commerzbank raste ned nesten 13 prosent.

Flere banker stengt

I løpet av dagen falt den tyske Dax-indeksen 3 prosent, indeksen FTSE i Storbritannia gikk ned 2,6 prosent, men hovedindeksen i Oslo falt 2,59 prosent.

Bakgrunnen for uroen er at amerikanske Silicon Valley Bank (SVB) kollapset før helgen. Den krypto-orienterte banken Silvergate led samme skjebne noen dager før.

Søndag ble også kryptobanken Signature Bank stengt, opplyste amerikanske myndigheter. Dette var den tredje største bankkollapsen i USAs historie.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell opplyste mandag at sentralbankens regulering av Silicon Valley Bank skal gjennomgås.

– Pengene er trygge

Gjennom helgen fikk amerikanske myndigheter på plass en løsning som skal sikre at ingen mister innskuddene sine i SVB og Signature Bank. Mandag lovet president Joe Biden å gjøre det som trengs for sikre stabiliteten i det amerikanske banksystemet.

– Pengene deres er trygge. Det er ingen grunn til at folk skal løpe ned bankene for å ta ut pengene sine, sa han.

Samtidig forsikret han at bankenes tap ikke skal dekkes med skattebetalernes penger. Og investorer som eier aksjer i kriserammede banker, må regne med å tape penger.

En viktig årsak til bank-uroen er de kraftige rentehevningene for å bekjempe inflasjonen i kjølvannet av pandemien. Som følge av renteoppgangen har statsobligasjoner falt i verdi.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også