Forventer fire nye rentehevinger

Sentralbanksjefen varslet minst én ytterligere renteendring. Nå ventes boliglånsrente på 5,25 prosent.
RENTEFORVENTNINGER: – Det er nærmest ingenting som trekker ned renteforventningene. Alt trekker opp, sier seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken. | Foto: Handelsbanken
RENTEFORVENTNINGER: – Det er nærmest ingenting som trekker ned renteforventningene. Alt trekker opp, sier seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken. | Foto: Handelsbanken

Frem til nylig snakket økonomene om et rentehopp på tre prosent, nå tror flere av bankenes økonomer at det vil komme rentehevinger i mars, mai, juni og august. 

– Det er en veldig stor endring på kort tid, sier seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken til DN.

Hun kommenterer videre at det er knapt noe som trekker ned renteforventningene. De økonomiske nøkkeltallene, både nasjonale og internasjonale, er sterkere enn først antatt. I Norge holder kronen seg svak, noe som forsterker inflasjonspresset og dermed renteutsiktene. Verdiskapingen er høyere enn anslått av Norges bank, ledigheten er lav og boligmarkedet går godt etter myndighetenes oppmyking av lånekrav. 

Midtgaard uttaler videre til DN at norsk økonomi har stått overraskende rakrygget i møte med fjorårets rentehevinger, men de siste ukenes markante forventningsskifte handler mest om nye toner over Atlanteren. 

Veien til en ny forventet rentetopp på 3,75 prosent i Norge, kan for eksempel gå via hevinger på 0,25 prosentpoeng i mars, mai og juni, fulgt av en siste heving i enten august eller september. Med normale påslag vil i så fall norske boligeiere måtte tåle en boligrente som stiger til 5,25 prosent.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev