Rekordlave forventninger hos bedriftskunder på Vestlandet

Sparebanken Vest sin Vestlandsindeks viser et næringsliv som er mer pessimistiske til nær fremtid enn på lang tid, inkludert pandemien. Det kan gi mange bedriftskunder likviditetsutfordringer. 
Margunn Minne, konserndirektør for bedriftsmarknad i Sparebanken Vest. | Foto: Joar Grindheim
Margunn Minne, konserndirektør for bedriftsmarknad i Sparebanken Vest. | Foto: Joar Grindheim

Sparebanken Vest gjennomfører periodevis undersøkelsen Vestlandsindeksen, som er en temperaturmåling i næringslivet og deres forventninger til tiden som kommer. 

Nyårets Vestlandsindeks viser piler som peker brattere nedover enn på lenge, inkludert da pandemien rammet som verst. 

– Nedgangen treff hardt på heile Vestlandet. Nedgangen treff store bedrifter og små, dei som eksporterer og dei som ikkje gjer det. Det er eit betydeleg fall for alle parametrar – etterspurnaden, investeringar, sysselsetting og lønsemd, seier Margunn Minne, konserndirektør for bedriftsmarknad i Sparebanken Vest i ei pressemelding.

Vestlandsindeksens normalnivå for driftsresultat er 59,8 poeng. I fjerde kvartal 2022 falt denne indeksen med 4,7 poeng, til 54,4 poeng. 

Forventningsindeksen er historisk lav, på 51,6 poeng. 

– Det er forventningane til etterspurnaden og lønsemda som fell aller mest. Dette tyder på at tiltaka som Norges Bank gjer for å motverke inflasjon har effekt, for det er meininga at etterspurnaden skal ned frå det høge nivået vi såg før rentehevingane. Spørsmålet er om etterspurnaden fell for mykje, det veit vi ikkje enda, seier Kjetil Benson, leiar for Markets i Sparebanken Vest.

Møre mest nedstemt

I regionen Møre og Romsdal falt forventningsindeksen med hele 12,2 poeng. I tillegg er virksomhetene mer samstemte i sine forventninger enn normalt. 

– Ei av årsakene kan vere at bedriftene i Møre og Romsdal tidlegare hadde ein fordel av lågare kostnader med straum enn bedrifter i dei andre regionane. Denne forskjellen ser ut til å ha blitt jamna ut i fjerde kvartal, seier Benson.

Olje trekker opp

Virksomhetene på Sør-Vestlandet og virksomheter med mer enn 50 prosent av inntektene sine fra olje og gass er de mest positive i indeksen. De har en samlet forventningsindeks på 60 poeng, og venter vekst.

– Dette er heilt motsett av dei andre næringane, og er sterkt drive av dei høge energiprisane og rekordmange nye utbyggingar som følgje av oljeskattepakka frå 2020. Olje og gass trer fram som den berande bjelken i ein elles nedkjølt økonomi og trekker med seg heile verdikjeda rundt seg, seier Minne.

Også virksomheter innen havvind og offshore strømproduksjon har en forventningsindeks på over 60 poeng. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også