Prisveksten steg til 7 prosent i januar

Prisveksten i Norge steg til 7 prosent i januar, noe som er litt mer enn analytikerne ventet.
PRISOPPGANG: – Vi ser fortsatt en bred og sterk prisoppgang på de fleste varer og tjenester når vi sammenligner mot januar i fjor, sier Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PRISOPPGANG: – Vi ser fortsatt en bred og sterk prisoppgang på de fleste varer og tjenester når vi sammenligner mot januar i fjor, sier Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NTB

Det er den årlige prisveksten fra januar 2022 til januar 2023 som er på 7 prosent. Det var ventet at den ville ligge på cirka 6,5 prosent.

– De viktigste årsakene til den høye prisveksten er fremdeles utviklingen i strøm- og matvareprisene. I januar i år økte også prisene på biler mye som følge av en avgiftsendring, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå (SSB).

I desember var tolvmånedersveksten i KPI på 5,9 prosent. Utviklingen i strømprisene er den viktigste årsaken til at den i januar økte til 7 prosent.

Voldsom økning i strømpriser

Økningen skjer til tross for at prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt med 10 prosent fra desember 2022 til januar 2023. Likevel var strømprisene 15,4 prosent høyere i januar 2023 enn i januar 2022.

Tolvmånedersveksten i KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer, endte på et rekordnivå, med en oppgang på 6,4 prosent fra januar 2022 til januar 2023. Det er nok en gang det høyeste SSB har målt siden beregningene startet i 2001. Forrige toppnotering var i oktober, da tolvmånedersveksten i KPI-JAE var på 5,9 prosent.

Sterk prisøkning på det aller meste

– Vi ser fortsatt en bred og sterk prisoppgang på de fleste varer og tjenester når vi sammenligner mot januar i fjor, sier Espen Kristiansen.

Prisstigning på biler bidro også mye til økningen i tolvmånedersveksten i januar.

Fra januar i fjor til januar i år steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 12 prosent. Fra desember til januar 2023 økte prisene med 1,6 prosent.

– Det er ikke uvanlig at prisene på mat og drikke øker i januar etter tilbud på en del typiske julevarer i desember, sier Kristiansen.

Strømstøtten bidro til å dempe tolvmånedersendringen med 1,1 prosentpoeng og uten strømstøtte ville tolvmånedersendringen for KPI vært på 8,1 prosent i januar.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også