Økokrim: Kraftig økning i antall nettbedragerier

Antall anmeldelser innen økonomisk kriminalitet økte med drøyt 14 prosent fra 2021 til i fjor, viser ferske tall fra politiets strafferegister. Nå skal beredskapen styrkes. 
BEDRAGERI: – De kriminelle utvikler seg i takt med digitaliseringen av samfunnet, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth. | Foto: Økokrim
BEDRAGERI: – De kriminelle utvikler seg i takt med digitaliseringen av samfunnet, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth. | Foto: Økokrim

Økningen skyldes i stor grad nettbedragerier.

Politiet mottok drøyt 27 600 anmeldelser på statistikktypen ”økonomi” i 2022, mot i overkant av 24 100 året før. Økningen skyldes flere registrerte anmeldelser på bedrageri. I 2022 anmeldte 23 100 personer bedrageri, mot nærmere 19 000 året før, en økning på over 20 prosent. 

Digital svindel hyppigst

Bedragerianmeldelser utgjør over 80 prosent av alle anmeldelser på økonomisk kriminalitet. Og de fleste av bedragerisakene gjelder digital svindel. 

– De kriminelle utvikler seg i takt med digitaliseringen av samfunnet. Vi ser at vinningskriminaliteten har forskjøvet seg over mot det digitale rom. Dette er i tråd med hva vi har forventet og varslet om i tidligere trusselvurderinger, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth i en pressemelding. 

Mørketallene er store på dette kriminalitetsområdet. Bankene rapporterer en betydelig økning av bedragerier, spesielt phishing, altså ”nettfisking”, som typisk er kriminelle som prøver å fiske ut personlig informasjon via e-post. Spoofing er også en vanlig metode. Da ringer bedragerne og oppgir at de er fra politiet eller banken din. 

Ofte er det organiserte kriminelle som står bak massebedragerier, som for eksempel investeringsbedrageri. 

Ny bedragerienhet

Den store økningen i antall saker har resultert i at oppklaringsprosenten har gått kraftig ned på bedragerier. I tillegg er det stadig flere organiserte utenlandske nettverk av bedragere, som blir stadig mer profesjonelle. 

Politiet skal derfor øke innsatsen mot forebygging og bekjempelse av bedragerier, og oppretter en egen bedragerienhet underlagt Økokrim. 

– Vi må ta grep om denne utviklingen. De kriminelle opererer gjerne over landegrenser, og har stor omstillingsevne. Da må politiet trappe opp innsatsen, for å klare å finne og straffe gjerningspersonene. Vel så viktig vil likevel det forebyggende arbeidet være, da vi aldri kommer til å ha nok ressurser til å straffeforfølge alle, sier Lønseth.

Bedragerienheten skal jobbe med straffesaker og forebyggende tiltak. Det gjenstår fortsatt en politisk beslutning på hvor bedragerienheten skal lokaliseres. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også