To andre banker trukket inn i SMN-saken

Den underslagssiktede mannen brukte to norske banker og to handelsplattformer i forsøk på å skaffe seg gevinst.
Advokat Christian Wiig er forsvarer for den siktede SMN-vikaren. | Foto: Wiig og Co / PR
Advokat Christian Wiig er forsvarer for den siktede SMN-vikaren. | Foto: Wiig og Co / PR

Som FinansWatch skrev torsdag har politiet skaffet seg oversikt over underslaget som ble gjennomført av en vikar i Sparebank 1 SMN. Av 75 millioner underslåtte kroner regnes 50 millioner kroner som tapt, ifølge banken. 

Vikaren som er siktet for grovt underslag har erkjent straffeskyld.

I et intervju med DN sier den siktedes forsvarer, Christian Wiig, at den siktede overførte pengene til sine egne kontoer i DNB og Danske Bank. Deretter overførte han dem til handelsplattformene Nordet og tyske IG Trading. 

– Der spekulerte han i finansielle instrumenter med høy risiko. Alt han har spekulert i er tapt, sier Wiig til DN.

Det er foreløpig ikke klart hvilke instrumenter pengene ble investert i, men ifølge Politiet skal det være snakk om shortposisjoner og såkalte CFD-er. Begge er relativt avanserte instrumenter med svært høy risiko. Alle investeringene er realisert med tap, så det er ikke mulig for politiet å beslaglegge midlene. 

DNB har ikke ønsket å kommentere saken til DN, men Danske Bank bekrefter at deler av pengene gikk gjennom dem. 

– En mindre del av beløpet i SMN-saken ble ført gjennom en av våre kontoer. Bankens kontrollsystemer oppdaget umiddelbart transaksjonene og vi ba deretter om å få nødvendig dokumentasjon fra kunden med hensyn til midlenes opprinnelse. Banken har i ettertid samarbeidet både med SMN og med relevante myndigheter vedrørende disse transaksjonene. Alarmklokkene gikk av på akkurat riktig tidspunkt. Det å undersøke midlers opprinnelse knyttet til transaksjoner vi reagerer på er en av våre viktigste kontrollmekanismer, sier kommunikasjonsdirektør Øystein Schmidt i Danske Bank til DN.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også