Utlånsundersøkelsen: Nå faller etterspørselen etter lån – og færre får lån

Norges Banks utlånsundersøkelse for fjerde kvartal viser at kredittpraksisen er strammet inn i norske banker. Samtidig synker etterspørselen etter lån og utlånsmarginene skvises ytterligere. 
Arkivbilde. Norges Banks lokaler på Bankplassen i Oslo. | Foto: PR/Norges Bank/Esten Borgos
Arkivbilde. Norges Banks lokaler på Bankplassen i Oslo. | Foto: PR/Norges Bank/Esten Borgos

Saken oppdateres.

Norske banker rapporterer om lavere etterspørsel etter boliglån i fjerde kvartal 2022 sammenlignet med foregående kvartal. Forventningene hos bankene er at etterspørselen vil falle ytterligere i første kvartal. 

Samtidig øker bruken av avdragsfrihet og dette ventes å øke ytterligere fremover. 

Bankene rapporterer også om svakere utlånsmarginer i fjerde kvartal, men har en forventning om at disse vil øke igjen i første kvartal 2023. Norges Bank skriver i utlånsundersøkelsen at det var en del variasjon i svarene om utlånsmarginene. 

Kredittpraksisen overfor husholdinger ble strammet inn i fjerde kvartal. I bankenes svar til Norges Bank kommer det frem at førstehjemslån har omtrent samme kredittpraksis som før. Det fremheves også at endringene i utlånsforskriften fra årsskiftet gjør at kredittpraksisen kan lettes litt igjen i 2023, samtidig som den nye finansavtalelovens regler om kundenes kredittevne kan ha innstrammende effekt. 

Bedriftslån

Også virksomheter etterspurte mindre lån i fjerde kvartal, og bankene venter lavere etterspørselk i første kvartal. Kredittlinjene var omtrent uendret. 

Innen næringseiendom var etterspørselen også noe lavere og ventes å ligge på samme nivå i inneværende kvartal. 

Samlet sett har norske banker omtrent uendret kredittpraksis i bedriftsmarkedet som i tredje kvartal 2022. Men innenfor utvalgte næringer er praksisen strammet inn, blant annet næringseiendom. 

«Bankenes finansieringssituasjon og risikovilje bidro også isolert sett til litt strammere kredittpraksis i fjerde kvartal, og det forventes også litt innstrammende effekt i første kvartal», skriver Norges Bank i undersøkelsen.

I bedriftsmarkedet har utlånsmarginene økt noe siden tredje kvartal 2022. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også