Dun og Bradstreet: Konkursene steg med 11,7 prosent i 2022

Sammenlignet med 2021 viser tallene til analyseselskapet Dun og Bradstreet at antallet konkurser av norske bedrifter steg i alle måneder utenom én i fjor.
Analytiker Brit Elise Melhus i Dun og Bradstreet tror konkursene vil fortsette. | Foto: Dun & Bradstreet
Analytiker Brit Elise Melhus i Dun og Bradstreet tror konkursene vil fortsette. | Foto: Dun & Bradstreet

Dun og Bradstreet skriver i en pressemelding at det i 2022 var 3723 bedrifter som gikk konkurs. Det er en økning på 11,7 prosent fra 2021, og analyseselskapet skriver at det var en økning i antall konkurser hver eneste måned, utenom i april, i 2022.

Verst gikk det utover hotell og restaurantbransjen, som hadde en konkursøkning på 34,7 prosent for 2022, og på 68,2 prosent i desember.

– Selv om antallet konkurser har vært økende gjennom året og er dramatisk for enkelte bransjer, er antallet konkurser ikke på et voldsomt høyt nivå hvis vi sammenligner med tidligere år. Konkurstallene gikk mye ned i pandemiårene 2020 og 2021, og AS Norge-tallene våre viser at norsk næringsliv aldri har hatt høyere resultatgrad enn i 2021, som er året vi sammenligner konkurstallene med, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun og Bradstreet i meldingen.

– Antallet konkurser i 2022 er derfor på et mer normalt nivå enn i fjor, men vi ser at det er flere større bedrifter som nå går overende, legger hun til.

Og analytikeren tror ikke på noen nedgang i konkursene med det første.

– Skal vi se inn i 2023 er optimismen i store deler av næringslivet på et svært lavt nivå. Høyere priser på innsatsfaktorer, økt inflasjon, høyere rente og økte skatter gjør sitt til det. Det reduserer investeringsviljen og vil også medføre flere konkurser fremover, sier hun.

Flest konkurser fant sted i Viken, etterfulgt av Oslo og Vestlandet.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også