Danske Bank vedtar milliardbot for hvitvasking – innrømmer skyld

Danske Bank har erkjent seg skyldig i bedrageri og inngått forlik med to amerikanske og en dansk myndighet. De vedtar en samlet bot på 21,4 milliarder kroner. 
Arkivbilde. Danske Banks hovedkontor i København. | Foto: Jens Dresling
Arkivbilde. Danske Banks hovedkontor i København. | Foto: Jens Dresling

Danske Bank har tirsdag erkjent seg skyldig i bedrageri og inngått forlik med to amerikanske og en dansk myndighet. De vedtar en samlet bot på 21,4 milliarder kroner. Det skriver banken i en børsmelding.

Hvitvaksboten er på to milliarder dollar og det er inngått et forlik med det amerikanske justisdepartementet, den amerikanske børsmyndigheten (SEC) og danske National enhed for Særlig Kriminalitet.

Skylderkjennelsen og forliket kommer som et resultat av en etterforskning av bankens filial i Estland og bankens portefølje av non-resident-kunder der. 

Dermed avsluttes etterforskningen som viste at bankfilialen i Estland, som nå er avviklet, hadde bidratt til hvitvasking av milliarder av euro.

Bøtene fordeler seg med 1,2 milliarder dollar til det amerikanske justisdepartementet, 178,6 millioner dollar til SEC og 4,75 milliarder danske kroner til NSK, danske politis enhet for kompleks og organisert kriminalitet.

«Danske Bank aksepterer fullt ut resultatet av undersøkelsene og beklager uforbeholdent de uakseptable feil og forseelser som har skjedd tidligere, og som på ingen måte hører hjemme hos Danske Bank i dag», heter det i meldingen.

Banken har allerede gjort avsetninger i regnskapet til å dekke bøtene. Blant annet satte de av 14 milliarder danske kroner i tredje kvartal i år. 

Danske Banks erkjennelse av skyld bekreftes av det amerikanske justisdepartementet. De bekrefter også forlikets størrelse. 

«Danske Bank har i årevis løyet og bedratt amerikanske banker til å pumpe milliarder av dollar av mistenkelige og kriminelle midler gjennom det amerikanske finanssystem. Dermed tilsidesatte Danske Bank, Danmarks største bank, bevisst amerikansk lovgivning, som banken er utmerket kjent med», skriver justisdepartementet i meldingen. 

Forliket skal nå gjennom amerikanske og dansk domstol for å gjøres rettskraftig. 

FinansWatch jobber med å få kommentarer fra Danske Bank og amerikanske myndigheter.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også