Konkurransetilsynet stopper DNBs oppkjøp av Sbanken

DNB opplyser i en pressemelding at Konkurransetilsynet har stoppet storbankens oppkjøp av Sbanken
Foto: Sebastian Holsen
Foto: Sebastian Holsen
NTB, FinansWatch/Magnus Eidem

– Konkurransetilsynet har stoppet oppkjøpet, til tross for at det er en veldig liten del av Sbanken vi har diskutert over flere måneder. Alt som var knyttet til vanlig banktjenester, som boliglån, kort, betaling og innskudd var klarert. Derfor er det overraskende at de mener en så liten tue kan velte et så stort lass, sier konserndirektør Kjerstin Braathen i DNB i en pressemelding.

Saken har nå fått sin konklusjon etter syv måneder og én dag etter at DNB meldte gjennom en børsmelding at de ville by på alle aksjene i Sbanken. Totalbeløpet var 11,1 milliarder og inkluderte en premie på 29,8 prosent til aksjonærene ut fra daværende aksjekurs.

Oppkjøpsforsøket har utspilt seg spesielt på to fronter; hos Konkurransetilsynet og blant Sbankens kunder. Godkjenning fra Finanstilsynet kom hurtig på plass, men Konkurransetilsynet hadde én innvending: De var bekymret for at DNBs markedsposisjon innen fondsdistribusjon kom til å bli for sterk om Sbanken forsvant som markedsaktør.

Ifølge Sbankens siste kvartalsrapport har de en markedsandel innen distribusjon av fond til personmarkedet på 8,6 prosent.

Enkelte av Sbankens kunder har også uttrykt sterk misnøye med å skulle bli en del av DNB, men kundelekkasjen under prosessen har ikke vært altfor stor, de fleste som har vurdert å skifte bank har ventet på avgjørelsen.

I løpet av de første 90 minuttene etter at nyheten om at fusjonen er endelig stoppet har markedet reagert med å senke aksjekursene på begge bankene.

Sbankens aksjekurs falt med 7,26 prosent da nyheten ble sluppet, men har siden hentet seg inn igjen og er nå 5,52 prosent lavere enn ved børsslutt i går. Aksjen er i dag omtrent 6,5 prosent mindre verd enn den var før tilbudet ble lagt frem.

DNBs aksjekurs har hatt mindre utslag, men er 0,89 prosent lavere enn i går.

DNB vurderer å klage på Konkurransetilsynets vedtak

Konkurransetilsynet: – Oppkjøpet vil svekke konkurransen

Konkurransetilsynet stopper DNBs oppkjøp av Sbanken 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også