Konkurransetilsynet: – Oppkjøpet vil svekke konkurransen

– Etter å ha vurdert forslag til avhjelpende tiltak mener tilsynet fortsatt at oppkjøpet vil svekke konkurransen i markedet for sparing i fond. Dette kan føre til høyere priser og gi bankkunder som etterspør fondssparing et dårligere tilbud.
- Vi mener fortsatt at DNBs kjøp av Sbanken vil føre til svekket konkurranse og dårligere betingelser for bankkunder som ønsker å spare i fond. Tilsynet har derfor konkludert med at dette oppkjøpet ikke kan gjennomføres, sier konkurransedirektør Lars Sørgard. | Foto: Konkurransetilsynet
- Vi mener fortsatt at DNBs kjøp av Sbanken vil føre til svekket konkurranse og dårligere betingelser for bankkunder som ønsker å spare i fond. Tilsynet har derfor konkludert med at dette oppkjøpet ikke kan gjennomføres, sier konkurransedirektør Lars Sørgard. | Foto: Konkurransetilsynet

Dette skriver Konkurransetilsynet i en pressemelding. Tirsdag ble det klart at tilsynet har vedtatt å forby DNBs oppkjøp av Sbanken.

DNBs kjøp av Sbanken har vært til behandling i Konkurransetilsynet siden midten av april.

Etter en foreløpig vurdering sendte tilsynet 26. august varsel til selskapene om at det kunne bli aktuelt å stoppe oppkjøpet. Bakgrunnen var bekymringer knyttet til mulig redusert konkurranse i markedet for sparing i fond. DNB har deretter kommet med forslag til avhjelpende tiltak, som tilsynet har vurdert grundig.

– Verken selskapenes svar på tilsynets bekymringer eller DNBs forslag til avhjelpende tiltak har endret Konkurransetilsynets vurdering. Vi mener fortsatt at DNBs kjøp av Sbanken vil føre til svekket konkurranse og dårligere betingelser for bankkunder som ønsker å spare i fond. Tilsynet har derfor konkludert med at dette oppkjøpet ikke kan gjennomføres, sier konkurransedirektør Lars Sørgard.

Markedet for sparing i fond er i sterk vekst og stadig flere norske forbrukere etterspør slike produkter. Velfungerende konkurranse er avgjørende for å sikre forbrukerne et best mulig tilbud til lavest mulig pris. 

– DNB er allerede den største aktøren i markedet for sparing i fond, og kjøpet av Sbanken ville ført til at DNB fikk en enda sterkere posisjon. I tillegg er Sbanken en aktør med betydelig konkurransekraft. Banken har over tid utfordret de etablerte bankene og vært en pådriver for økt konkurranse. Selskapenes forslag til avhjelpende tiltak har ikke vært tilstrekkelig til at Konkurransetilsynet kan tillate oppkjøpet, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Konkurransetilsynets oppgave i alle fusjons- og oppkjøpssaker er å finne ut om oppkjøpet vil redusere konkurransen i markedet og skade kundene gjennom for eksempel høyere priser og dårligere tjenester.

– Konkurransetilsynets vedtak er endelig og markerer slutten på tilsynets saksbehandling. Selskapene har nå mulighet til å klage tilsynets vedtak inn for Konkurranseklagenemnda, sier jurist og prosjektleder Katrine Amdam i Konkurransetilsynet.

Konkurransetilsynet stopper DNBs oppkjøp av Sbanken

NHH-professor til DN: Grunn til å tro at tilsynet vil kreve at fondsvirksomheten selges

Konkurransetilsynet utvider fristen for sin vurdering av DNBs oppkjøp av Sbanken

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også