FinansWatch

SV ønsker innstramming av boliglån

Partiet mener kapitalkravene må settes tilbake dit de var før pandemien for å forhindre at norske husholdninger låner seg fra gård og grunn.

Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

SV mener at de midlertidige endringene i kapitalkravene til norske banker må settes tilbake til normalnivå igjen nå. Årsaken er at de er redde for at norske husholdninger skal ta opp mer gjeld enn de har råd til på sikt, siden bankene kan låne ut mer penger nå.

– Vi trenger å bremse boligprisveksten og gjeldsveksten. Et av de kortsiktige grepene for å få til det, er å bremse også bankenes utlånsvekst. Da er det å sette opp igjen kapitalbufferen til det den var på i fjor før pandemien et viktig grep, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NRK.

Feil medisin

Selv om Finans Norge støtter SV i å ha bekymringer for boligmarkedet og boligprisutviklingen, mener de det er feil virkemiddel å sette tilbake kapitalkravene nå.

– Du kan få den paradoksale effekten at bankene reduserer mer i utlån til bedriftene enn til husholdningene, sier Erik Johansen, direktør for bank og finans i Finans Norge til NRK.

Det er mer kapitalkrevende å låne ut penger til bedrifter enn til husholdninger, ifølge kapitalkravene.

Finans Norge anbefaler heller å bruke styringsrenten og regulering av boligproduksjon er de mest hensiktsmessige virkemidlene.

BN Bank vil sette tak på lånekundenes budrunder

Sparebank1 SR-Bank: Kundenes krigskasse har vokst kraftig 

Strategiarbeidet har gitt resultater: – Når vi ser på månedlige målinger har utviklingen vært formidabel 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch