BN Bank vil sette tak på lånekundenes budrunder

BN Bank ønsker ikke at kunder med fullfinansiert boliglån skal la seg rive med i ville budrunder. Derfor vil de ha et tak på bud knyttet til prisantydning, uavhengig av finansieringsbevisets størrelse.
Endre Jo Reite, direktør for personmarked i BN Bank. | Foto: BN Bank
Endre Jo Reite, direktør for personmarked i BN Bank. | Foto: BN Bank

BN Bank ønsker å dempe boligprisveksten med å innføre et tiltak som sier at kunder som tar opp maksimalt lån i forhold til boligverdi ikke kan by mer enn 10 prosent over prisantydning, uansett hvilken ramme finansieringsbeviset gir dem.

– Mange tror en bolig er verdt det de kjøper den for, men en overilt handel kan føre til at man mister hele egenkapitalen sin. Boligen blir ikke mer verdt av at du kupper den med et skyhøyt bud, sier Endre Jo Reite, direktør for personmarked i BN Bank til DN.

Leiligheter i Oslo under 35 kvadratmeter hadde i februar en salgspris som i snitt lå 10,7 prosent over prisantydning. Omtrent 10 prosent av disse boligene ble solgt for mer enn 20 prosent over prisantydning. Siden mange bor i små leiligheter i kortere tid, kan ville budrunder bety at man kan taper penger på kjøpet.

– Da er det stor sannsynlighet for at man selger med tap når man kjøper i det markedet som er nå. Vi ønsker ikke å være med på at folk begår den tabben. Det er mulig vi mister noen kunder på dette, men det får gå, sier Reite.

Stipendiat Mari O. Mamre ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet ønsker seg at flere banker ble med på en slik linje, for da kan det virke dempende på hele boligmarkedet, som det siste året har vist bobletendenser mange steder.

– Man kan ende med å tape stort ved å kjøpe en bolig langt over prisantydning og hvorvidt det er lurt å slå til, vil avhenge av hvor langsiktig investeringen er. Erfaringene fra årene 2016–2017 viste oss at flere av de overprisede ettromsleilighetene var vanskelige å omsette etterpå uten å gå med tap, sier Mamre til avisen.

BN Bank inngår partnerskap med strømselskap – handler mer om klima enn penger

– Vi har aldri vært så stengt eller levert så gode tall

Investeringsrådgiver om prisjustering av fond: – Bare tull at det handler om regelverket 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også