FinansWatch

Bankene med soleklar prioritering: kjappere ute med renteøkning enn ved rentekutt

Bankene er raskere til å justere sine utlånsrenter når styringsrenten heves enn ved rentekutt, viser et nytt Norges Bank-studie.

Sentralbanksjef Øystein Olsen. | Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Nylig ble studien «Om gjennomslaget fra styringsrenten til bankenes renter» av Ragnar Juelsrud, Kjell Bjørn Nordal og Hanna Winje publisert. I studien ser forskerne på samtlige endringer av styringsrenten etter 1991. I denne perioden har Norges Bank endret styringsrenten nesten 100 ganger, fordelt 40/60 på hevinger og kutt. Det betyr at styringsrenten har vært endret annethvert kvartal i gjennomsnitt

Hver gang Norges Bank endrer sin styringsrente er man rask til å merke seg hvilke banker som først følger opp med renteendringer overfor sine kunder. Studien viser at bankene er ivrigere til å følge opp når styringsrenten heves enn når Norges Bank kutter styringsrenten, har helt rett, skriver Finansavisen.

Når Norges Bank hever styringsrenten, følger bankene raskt etter med økte utlånsrenter, og tregere med sine innskuddsrenter.  I løpet av ett eller to kvartaler er gjennomslaget på over 82 prosent på utlånsrenter og nesten 90 prosent på innskuddsrenter.

God aksjeavkastning for Oljefondet 

Tangen reduserer ledergruppen i Oljefondet 

 

Mer fra FinansWatch

– Norske Fintechs bør satse internasjonalt

Finansforbundet har kartlagt den økonomiske utviklingen blant norske fintech-selskaper. Konklusjonen er at det er tøft å lykkes som norsk fintech, men at det er betydelig vekst i omsetning for aktørene, og at det er mange som virkelig satser.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch