Ny undesøkelse: Bankene tror innstramming vil føre til færre og mindre lån

Etterspørselen etter lån var om lag uendret i tredje kvartal, ifølge Norges Banks utlånsundersøkelse. Norske banker venter i midlertid at endringen i fleksibilitetskvoten vil få konsekvenser for utlåningen.
Arkivbilde. Norges Banks inngang mot Bankplassen. | Foto: Jörgen Skjelsbæk
Arkivbilde. Norges Banks inngang mot Bankplassen. | Foto: Jörgen Skjelsbæk

Det var for en drøy måned siden at regjeringen bestemte seg for at ta bort utvidelsen i bankenes fleksibilitetskvote. Som et koronatiltak ble det mulig for bankene å avvike fra vanlige lånekriterier i 20 prosent av utlånstilfellene. Det går nå tilbake til det opprinnelige nivå på 10 prosent.

Ifølge utlånsundersøkelsen mener bankene at det vil påvirke utlånspraksisen og føre til en svak innstramming i fjerde kvartal.

«Flere banker skriver at avviklingen av utvidet fleksibilitetskvote trolig vil begrense både antall lån og størrelsen på lånene bankene ønsker å innvilge fremover», kommer det frem i undersøkelsen.

Samlet sett rapporterte banken om en i prinsippet uendret låneetterspørsel fra ikke-finansielle foretak i tredje kvartal, men svarene varierer mellom bankene.

Fremover venter bankene en svak økning i etterspørselen etter lån til næringseiendom

«Med fleksibilitetskvoten tilbake på ordinært nivå, venter et flertall av bankene at forskriften trolig vil begrense både antall personer som får innvilget lån og størrelsen på lånene. Bankene rapporterer at boliglånsforskriften hadde denne effekten også ved inngangen til 2020, det vil si før de midlertidige lettelsene ble innført», skriver Norges Bank i undersøkelsen.

Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 22. september 2020 til 6. oktober 2020.

Sparebanken Vest har delt ut 50 millioner fra koronafondet

SpareBank 1 Gudbrandsdal bevilger en million til lag og foreninger

Lokalbank-alliansen og Frende har inngått en intensjonsavtale om fremtidig samarbeid 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også