FinansWatch

Danske Banks farlige forbindelser navngitt i lekkasjen

Danske Bank er den banken som så langt er blitt hardest rammet av hvitvaskingsskandalen i Baltikum. Den danske rikskringkasteren DR kan med hjelp av de lekkede dokumentene i FinCEN Files nå avsløre nye detaljer den skandalen.

Danske medier har funnet nye spor av Danske Bank | Foto: Danske Bank

Akkurat som Aftenposten i Norge har DR, Politikken og Berlingske fått tilgang til de hemmelige dokumentene fra USAs Økokrim, FinCEN, via det internasjonale journalistsamarbeidet ICIJ og nyhetsnettstedet Buzzfeed som mottok dokumentene først.

I perioden 2007 til 2015 passerte cirka 1500 milliarder danske kroner, nesten 2200 milliarder kroner gjennom Danske Banks avdeling for utenlandske kunder i Estland uten at transasksjonene ble fanget opp av bankens hvitvaskingssystemer, skriver DR i en sak som er gjengitt av Ritzaus og FinansWatch Danmark.

Det er rundt noen av disse transaksjonene som DR nå har funnet ny informasjon. Bland annet kommer det frem opplysninger om en forsøk på våpensmugling fra Nord-Korea til Iran som har koblinger til Danske Bank og at det estiske filialen var sentral i et stort russisk hvitvaskingsnettverk med millardomsetning.

Lekkasjen skal også dokumentere overføringer fra Danske Bank til Altaf Khanani, omtalt som en av verdens mest ettersøkte hvitvaskere. Pakistaneren, som angivelig har hatt koblinger terrorgrupper som Al-Qaida og Taliban, ble arrestert av amerikanske agenter i Panama i 2016. I en artikkel i australske ABC News, som forteller om hvordan australsk politi  var sentral i en global operasjonen som lurte Khanani i en en felle, blir Khanani beskrevet som sjefen for underverdenens Goldman Sachs. Khanani inngikk en avtale om tilståelse med amerikanse myndigheter og ble dømt til fem og et halvt års fengsel i USA. Han ble løslatt i juni år.

– Her får vi et meget godt eksempel på hva som skjer når disse kriminelle nettverkene får operere uten motstand fra banken, sier Eleni Tsingou, professor i politisk økonomi ved Copenhagen Business School  til DR.

Utover Danske Bank har de tre danske mediene funnet at også Jyske Bank, Arbejdernes Landsbank, Lån & Spar Bank, Saxo Bank og Nordea Danmark er omnevnt i de lekkede dokumentene.

Lekkasje: Banker varslet om mistenkelige transaksjoner verdt 2.000 milliarder dollar

Hemmelige dokumenter peker på én milliard kroner i mistenkelige overføringer via DNB-kontoer

Økokrim kjenner ikke til innhold i banklekkasjer 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch