Hemmelige dokumenter peker på én milliard kroner i mistenkelige overføringer via DNB-kontoer

Lekkasjene i de såkalte FinCEN Files viser at også DNB skal ha blitt brukt for mistenkelige transaksjoner. – Dette viser at systemet fungerer, sier Thomas Midteide, DNBs konserndirektør for kommunikasjon til Aftenposten.
Amerikanske myndigheter er blitt varslet om mistenkelige transaksjoner som er foretatt via kontoer i DNB. | Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
Amerikanske myndigheter er blitt varslet om mistenkelige transaksjoner som er foretatt via kontoer i DNB. | Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

FinCEN Files omhandler varsler om transaksjoner for over 2000 milliarder dollar, cirka 14.000 milliarder kroner etter dollarkursen disse årene.

Når Aftenposten gransket materialet nærmere fant avisen en rekke koblinger til DNB. Banken må nemlig samarbeide med amerikanske banker for at kundene skal kunne overføre og ta imot dollar. Det er de amerikanske bankene som har varslet om DNBs kunder.

Totalt skal myndighetene ha blitt varslet om transaksjoner via DNB for rundt 160 millioner dollar, drøyt én milliard norske kroner etter dollarkursen disse årene. Overføringene varierer fra små beløp og opp til 23 millioner dollar.

Det er stort sett selskaper som har sett pengene, mange som er registrert i skatteparadiser. Datterbanken i Litauen og filialen i London er kontorene som er rapportert flest ganger.

Aftenposten har DNB om de konkrete transaksjonene  som er rapportert

– Jeg har ikke lov til å kommentere Aftenpostens funn. Men dette viser at systemet virker, sier Thomas Midteide, DNBs konserndirektør for kommunikasjon til avisen.

På generelt grunnlag erkjenner han at banken har sluppet gjennom betalinger som ikke burde ha vært godkjent.

– Vi gjør vårt aller beste for å stoppe mistenkelige transaksjoner hver eneste dag. Men dette er et kappløp mellom bankene og de kriminelle. Det vil åpenbart skje at både norske og utenlandske banker misbrukes.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også