FinansWatch

Økokrim kjenner ikke til innhold i banklekkasjer

Økokrim har foreløpig ingen informasjon om gigantlekkasjen om varsling av mistenkelige banktransaksjoner.

Økokrims assisterende sjef Hedvig Moe var søndag ikke kjent med lekkasjene i FinCEN Files. | Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Søndag kveld publiserte medier over hele verden nyhetssaker med merkelappen FinCEN Files. Sakene baserer seg på lekkede dokumenter fra den amerikanske finanstilsynsmyndigheten Fincen.

På spørsmål om Fincen-lekkasjene berører norske aktører eller interesser, svarer Økokrims assisterende sjef Hedvig Moe slik søndag ettermiddag:

– Vi kjenner ikke til hva som ligger i de varslede lekkasjene fra Fincen og kan derfor heller ikke kommentere dem, sier Moe til DN.no

Hittil i 2020 er det blitt sendt inn mer enn 5.750 slike «mistenkelig transaksjon»-rapporter til Økokrim fra ulike rapporteringspliktige, ifølge avisen.

I Norge er kontaktpunktet til Fincen Enheten for finansiell etterretning (Efe), som er underlagt Økokrim. Efe er Norges svar på Fincen. Når bankene ser en mistenkelig transaksjon, undersøker de den først selv. Dersom de ikke kommer til bunns i saken, sender de den videre til Efe, som mottar og analyserer rapporter om mistenkelige forhold fra rapporteringspliktige etter hvitvaskingsloven.

Det er det internasjonale journalistnettverket ICIJ som har fått innblikk i lekkasjen. Aftenposten har som eneste norske avis fått tilgang til lekkasjen.

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch