FinansWatch

Inkassosaken: Danske Bank har oppgitt feil skatteopplysninger

Inkassosaken rundt Danske Bank i Danmark inkluderer nå også at banken har sendt feil opplysninger om danske kunders gjeld til skattemyndighetene.

Danske Banks hovedkontor. | Foto: Jens Hartmann Schmidt

Denne uken ble det kjent at Danske Bank har krevd inn inkassogjeld de ikke hadde krav på fra tusenvis av danske kunder i så mye som 28 år.

Nå skriver TV2.dk at banken i tillegg har sendt feilaktige gjeldsopplysninger om et stort, men ukjent antall kunder til skattemyndighetene i landet. Ifølge et møtereferat banken hadde med skattemyndighetene i Danmark i januar kommer det frem at banken ikke vet omfanget av feilen.

– Det er for med helt ubegripelig at dette kan skje. Det er slett ikke det bildet jeg har av det danske bankvesen generelt, sier Lars Krull, bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg University Business School til TV2.dk.

Feilen henger sammen med at banken har drevet inn for mye inkassogjeld fra sine kunder, og banken undersøker nå om 100.000 kunder har tilbakebetalt for mye. At skatteopplysningene blir feil er en naturlig følge av at også gjeldinformasjonen til banken er feil, siden de er en del av årsoppgaven banken sender til skattemyndighetene.

Ifølge Krull kan it-feilen hos banken ha fått mange utilsiktede ringvirkninger, hvorav feil skatteopplysninger er en av dem. I tillegg kan enkelte kunder har fått sosiale ytelser de ikke har krav på, fordi opplysningene om gjeld og inkasso har vært feil.

Advokatfirmaet Plesner, som er engasjert av banken for å granske saken, kan det å oppgi feil skatteopplysninger til myndighetene være straffbart. De trekker også frem at banken har hatt kjennskap til feilene i lang tid og at saker som er 10 år gamle eller nyere kan gjenåpnes av skattemyndighetene.

Danske Bank-skandalen: Advarer om risiko for bøter og fengselsstraff  

Danske medier: Danske Bank var kjent med feilen i 28 år 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch