FinansWatch

Ny skandale i Danske Bank - har inndrevet for mye gjeld fra oppimot 15.000 kunder

Danske Bank vurderer at den kan ha krevd inn cirka 50 millioner kroner for mye av sine kunder. Men feilen kan bli mye dyrere enn som så for banken.

Foto: Magnus Eidem

Feilen skal ha pågått i så lang tid at banken ikke lenger har oversikt over hvem som har betalt tilbake for mye.

Årsaken skal være alvorlige data- og systemfeil i banken inkassosystem. Avsløringen kommer etter at Berlingske og danske TV2 har fått innsikt i dokumenter som viser på problemene, skriver FinansWatch Danmark.

Det er bare danske kunder som er rammet av feilen. Ingen av Danske Banks kunder i Norge er berørt, opplyser banken til Dagens Næringsliv.

– Rystende

Niels Skovmand Rasmussen, lektor i bankrett ved Syddansk Universitet, er overrasket over saken.

– Det er meget overraskende at en så grunnleggende del av bankdriften tilsynelatende kan være så mangelfull. Det er særlig rystende at feilene ser ut til å være så systematiske. Det er et meget stort antall kunder som er rammede og det har skjedd over lang, lang tid, sier Skovmand Rasmussen til danske TV2.

Konsulentselskapet Ernst & Young har undersøkt saken siden i fjor. Etterforskningen ble iverksatt etter at en eller flere varslere skal ha sagt fra om at noe var galt. Ifølge TV2 viser selskapets rapport at flere feil har eksistert siden 1979 og økte markant etter innføringen av et digitalt inndrivningssystem i 2004.

100.000 skal sjekkes

I alt 100.000 kunder skal sjekkes for å klarlegge om de er rammet. Danske Bank, som innrømmer feilen, anslår at det er 10.000–15.000 kunder som er rammet.

Rob de Ridder, underdirektør i Danske Bank sier til Berlingske at banken nedsatte en kontrollenhet med en gang den ble kjent med problemene:

– Hver eneste sal skal være korrekt, og derfor har vi innført ekstra kontrollmekanismer.

Kan koste banken 400 mill.

Danske Bank tror at banken samlet kan ha overinnkrevd cirka 50 millioner kroner. TV2 skriver at saken kan koste banken oppimot 400 millioner kroner etter inkludert kompensasjon og omkostninger til oppryddingen. Det skulle i så fall tilsvare et beløp banken avsatte til en datafeil uten å nærmere spesifisere hva den handlet om i årsrapporten for 2019.

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch