Danske Bank-skandalen: Advarer om risiko for bøter og fengselsstraff

Danske Banks gjeldsinnkrevingsproblemer blir stadig mer problematiske for banken. En juridisk vurdering fra advokatfirmaet Plesner utelukker ikke at ledende medarbeidere kan bli straffet med bøter og fengsel for å tillatt ulovlig innkreving av gjeld.
Foto: Magnus Eidem
Foto: Magnus Eidem

Vurderingen baserer seg på at banken har vært klar over at det har vært problemer helt tilbake til 1992. I 2009 ble ledere i banken i tillegg orientert om de omfattende feilene.

Den orienteringen førte imidlertid ikke til noe, og den ulovlige innkrevingen av gjeld fortsatte. Dette er med på å åpne for et potensielt straffeansvar, ifølge advokatfirmaet, som i vurderingen skriver:

«Det kan ikke utelukkes at deler av ledelsen og relevante belsutningstakere (tidligere og nåværende) kan være juridisk ansvarlige (bøter og mulig fengselsstraff), fordi de har tillatt fortsatt innkreving av gjled selv om de visste at den kunne være feilaktig.»

Det er de danske nyhetsmediene Berlingske og TV2 som står bak de siste dagenes avsløringer om Danske Banks «gjeldsproblemer» og som har fått tilgang til Plesners juridiske vurdering, skriver FinansWatch Danmark.

Problemene har ført til at den danske næringsministeren Siimon Kollerup (S) mandag krevde å få en redegjørelse av banken. Svaret skal være levert til Finanstilsynet senest 10. september.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også