FinansWatch

Lånegarantiordningen brukes ikke flittig av bankene

Garantirammen for statsgaranterte banklån er på 50 milliarder kroner, men det er kun brukt 9,3 milliarder. Ingen av de norske storbankene har brukt sine tildelte garantirammer. – Løpetiden for lånene er for kort, sier Øystein Durum, sjeføkonom i NHO.

Øystein Durum er sjeføkonom i NHO.

Ordningen med statsgaranterte banklån er så langt kraftig underutnyttet. Av en samlet garantiramme på 50 milliarder kroner var det 15. juli gitt garantier for 9,3 milliarder kroner, skriver E24. Ordningen er dermed underutnyttet.

Garantiordningen blir administrert av GIEK – Garantiinstituttet for eksportkreditt. Lånene kan gis til bedrifter «som er i «akutt likviditetsmangel» på grunn av koronapandemien.

Bruken av ordningen ser ut til å avta over tid og for store bedrifter har samlet lånebeløp ligget stabilt i overkant av 2 milliarder kroner siden den første uken i mai.

Garantiordningen blir fordelt til bankene etter størrelse.

DNB er Norges største bank, og hadde ved utgangen av juni innvilget lån med knapt 1,8 milliarder kroner i statsgaranti. DNBs opprinnelige tildelte garantiramme var 13,2 milliarder kroner .«Vi ser at vi ikke er i nærheten av å bruke rammen vår», skriver banken i en e-post til E24.

Fra de andre storbankene er den lave bruken av garantilånene en gjenganger:

  • Nordea har brukt 1,1 milliarder kroner av en tildelt garantiramme på 5,3 milliarder.
  • Danske Bank i Norge har brukt 0,8 milliarder kroner av en garantiramme på 4,5 milliarder.
  • Svenske Handelsbanken har brukt rundt 0,2 milliarder kroner av en tildelt garantiramme på 3,3 milliarder.

Sjeføkonom i NHO, Øystein Durum, tror den lave bruken av statsgaranterte lån har noe med løpetiden å gjøre.

– De har vært forsiktige til tross for 90 prosent statsgaranti. Vi har dessuten fått tilbakemelding om at løpetiden for lånene er for kort, sier han. Maksimal løpetid for lånene er tre år, sier Durum til E24.

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch