Rekordlang behandlingstid for lånesøknader i norske banker

Høy aktivitet i boligmarkedet har oversvømmet bankenes låneavdelinger. Nordea har fått behandlingstiden ned til tre dager.
Randi Marjamaa, leder for personvirksomheten i Nordea. | Foto: Nordea
Randi Marjamaa, leder for personvirksomheten i Nordea. | Foto: Nordea

April og mai har hatt overraskende høy aktivitet i boligmarkedet, og dertil prisvekst. Det betyr et unormalt høyt behov for behandling av lånesøknader og finansieringsbevis.

– Enkelte beskriver tilfeller med over tre ukers ventetid på lånesøknader, mens det for andre fremdeles bare er snakk om timer og dager. Men det betyr at pågangen er voldsom, sier daglig leder og partner Kenneth Aadland i Proaktiv Eiendomsmegling i Bergen til Finansavisen.

De lengste rapporterte ventetidene er over en måned om man må ha møte med noen i banken.

Nordea har fått behandlingstiden ned til tre dager.

– Vi har vært opp mot det dobbelte, sammenlignet med samme periode i fjor. Nå har det roet seg noe. Vi jobber så fort vi kan – kundene forventer rask betjening. Men med denne pågangen har vi hatt opp mot en ukes ventetid. Nå er vi nede på tre dager. Er det saker som haster, klarer vi nesten alltid å gi svar på dagen, sier Randi Marjamaa, leder av personmarked i Nordea Norge.

Nordea sier at i tillegg til et hett boligmarked er det ekstra mange som søker finansiering til hytter og fritideiendommer nå.

DNB vil ikke oppgi hvor lang behandlingstid de har nå.

– Men vi er enige i at ventetiden har vært lang i perioder, og det beklager vi. Derfor har vi tatt grep som har fått ned svartiden betydelig den siste tiden. Vi forsøker å hjelpe så mange som mulig, så raskt som mulig, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarked i DNB til Finansavisen.

SSB: – Laveste boliglånsrente siden desember 2013

Bulder Bank åpner for ikke-nordiske kunder

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også