Norske banker investerer milliarder – henger likevel etter Europa

Til tross for at norske bankkunder er blant de mest digitaliserte i verden investerer norske banker mindre enn andre i open banking.
Norske banker investerer mindre i open banking enn andre europeiske banker. Men de startet også tidligere. | Foto: Johan Stub
Norske banker investerer mindre i open banking enn andre europeiske banker. Men de startet også tidligere. | Foto: Johan Stub

Ifølge tall fra det svenske bankteknologiselskapet Tink investerer majoriteten av europeiske banker mellom 500 millioner kroner og en milliard kroner i åpne plattformer, skriver Finansavisen.

Nær to av tre banker har økt investeringene i år og økningen i investeringene ligger mellom 20 og 29 prosent hos bankene.

I Norge er det ifølge Tink bare 36,8 prosent av bankene som investerer mer enn en milliard kroner i open banking og PSD2-relaterte løsninger.

Rune Mai i Nordic API Gateway sier til Finansavisen at dette mest sannynlig skyldes at Norge ikke er fullverdig medlem av EU. PSD2-regelverket er et EU-direktiv som er tatt inn i EØS-avtalen.

Startet tidligere

Ifølge konsulentselskapet Capgemini kan det være en annen årsak til at norske banker nå henger etter de europeiske; de startet tidligere.

– Mange av banktrendene vi nå ser skyter fart i andre land, har vi sett i Norge lenge. Som at vi er på vei til å bli et kontantløst samfunn, og først og fremst forholder oss til banken på nettet eller mobilen. Men digitaliseringstrenden som har tatt fart med covid-19 ser vi også i Norge, sier Espen Stokke, bankekspert i Capgemini Invent Norge til FinansWatch. 

Rapport: Unge kunder presser bankene til endring, men norske banker skiller seg ut 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også