Sprikende skandinaviske konkurstall: Sverige øker, Danmark synker og Norge har «flest»

Det har vært spådd mange konkurser som følge av koronakrisen. Når Bisnode når legger frem konkursstatistikken for «koronamånedene» mars, april og mai spriker tallene i alle retninger for de tre skandinaviske landene.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

I Danmark gikk antallet konkurser ned med hele 51 prosent i perioden mars, april og mai. Sverige derimot opplevde en økning på 25 prosent, mens endte et sted midtimellom med en økning på 6,3 prosent, viser tallene fra Bisnode.

Med tanke på at Norge og Danmark stengte ned det meste i disse månedene, mens Sverige har holdt butikker, restauranter og skoler åpne for å holde økonomien gående og folk i arbeid, går Bisnode-tallene på tvers med det en skulle kunne forvente. 

– Selv om tiltakene mot konkurser er relativt like i Sverige, Danmark og Norge, varier størrelsen på pakkene en god del. Danmark har relativt sett gitt svært sjenerøse støttepakker til sitt næringsliv, mens Sverige ikke har brukt like mye. Det kan nok langt på vei forklare den svært store forskjellen på korona-konkurser i Sverige og Danmark, sier analysesjef Kari Mette Almskog i Bisnode Norge.

Norge på toppen

Tallene viser at 1478 norske bedrifter gikk konkurs eller ble tvangsavviklet av myndighetene i løpet av de tre månedene. I Danmark gikk 1365 bedrifter konkurs, men det i Sverige forsvant 2142 selskaper.  Justert om mot folketall og størrelsen på et samlet næringsliv betyr det at Norge relativt sett har flest konkurser av de tre landene.

Det kan være dårlig nytt for Norge som har vært klart tregere enn nabolandene med konkursbegjæringer.

– Vi ser ikke noe større etterslep i konkursbegjæringer i Sverige og Danmark, men det gjør vi Norge. Her har skattemyndighetene ventet en god stund med å sende konkursbegjæringer videre til retten, sier Almskog.

I alle landene har bedriftene fått utsatt frister for innbetaling av skatter og avgifter, noe som Almskog peker på som en hjelp til å beholde likviditeten under krisen, men at det kan bli et problem når utsatte regninger skal betales samtidig som de med ordinære frister.

– Vi tror derfor det vil komme flere korona-konkurser i tiden framover enn det vi har sett til nå, sier Almskog

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også