SEB får milliardbot i Sverige

Det svenske finanstilsynet har utstedt boten for manglende systemer mot hvitvasking. Får ingen innvirkning på den norske virksomheten.
Konsernsjef og administrerende direktør Johan Torgeby i SEB. | Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix
Konsernsjef og administrerende direktør Johan Torgeby i SEB. | Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix

Det svenske finanstilsynet, Finansinspektionen, har ilagt SEB en bot på en milliard svenske kroner, eller 1,04 milliarder norske kroner, for å ikke ha korrekte systemer for håndtering av hvitvaskingsregelverket, skriver finanswatch.dk.

Boten gjelder tilsyn og ettersyn i perioden fra 2015 til 2019. Systemene er siden den tid endret fra bankens side. Finansinspektionen mener likevel at det er grunn til å fatte vedtak om bot, siden lovverket ikke har vært tilstrekkelig ivaretatt i den gjeldende perioden.

I hovedsak gjelder tilsynets vedtak SEBs datterselskaper og virksomhet i Baltikum og manglende kontroll med disses håndtering av hvitvaskingsreglene.

«Det har heller ikke lykkes banken å i tilstekkelig grad rette på de mangler som er påvist av bankens tilsynsorgan i perioden. Utover dette har ikke SEBs interne kontrollfunksjoner og transaksjonsovervåkning fått tilstrekkelige ressurser», skriver tilsynet i sitt vedtak.

Ventet verre

I et tilsvar fra SEB heter det:

«SEB vil nå analysere beslutningen og komme tilbake med bankens syn. Vi etterstreber alltid å leve opp til de gjeldende regler og våre egne høye standarder. Vi utvikler løpende bankens evne til å forhindre, oppdage og rapportere mistanke om hvitvasking av penger og annen økonomisk kriminalitet. Det er en oppgave med høyeste prioritet og som utøves kontinuerlig, ikke minst fordi økonomisk kriminalitet konstant finner nye metoder», skriver Johan Torgeby, administrerende direktør i SEB.

At boten ville komme var ingen overraskelse for hverken banken eller markedet. Størrelsen på én milliard svenske kroner er bare 14 prosent av den maksimale størrelsen boten kunne hatt.

Det har ført til at SEB-aksjen faktisk har steget 2,7 prosent etter nyheten om boten.

SEBs datterselskaper i Estland vil bli ilagt egne vedtak og bøter.

SEB Norge sier til FinansWatch at den norske virksomheten ikke blir berørt av boten.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

MEST AV DE NORSKE: Henrik Høye, adm. dir i Protector Forsikring topper lønnslisten blant lederne av de norske forsikringsselskapene. | Foto: Protector Forsikring

Dette tjener forsikringstoppene

For abonnenter