ESB øker krisestøtten til 14.300 milliarder kroner – sjeføkonom ikke overrasket

– Beslutningen understreker at ECB ser det som viktig å være i forkant av markedsuro, for å best mulig støtte opp om økonomien i en mildt sagt krevende situasjon, sier Kjersti Haugland til FinansWatch.
Leder av ESB, Christine Lagarde. | Foto: Francisco Seco/AP
Leder av ESB, Christine Lagarde. | Foto: Francisco Seco/AP

Den europeiske sentralbanken (ESB) har på dagens rentemøte som ventet vedtatt å holde styringsrenten uendret på minus 0,50 prosent.

ESB har samtidig besluttet å øke støttekjøpene i sitt nødhjelpsprogram med 600 milliarder euro, som med dagens kurs utgjør 6.441 milliarder kroner.

Det betyr at kriseprogrammet nå har en total ramme på 1.350 milliarder euro, tilsvarende 14.300 milliarder kroner.

– Det var ikke overraskende at ECB økte kjøpene i sitt Pandemic Emergency Purchasing Programme (PEPP) i dag, men beløpet på 600 mrd. euro var noe større enn det som var medianforventningen blant analytikerne (500 mrd.) og større enn vårt eget anslag på 250 mrd, sier sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland til FinansWatch.

Et overveldende flertall økonomer i en Bloomberg-undersøkelse gjennomført i forrige uke viste at økonomene forventet at ESB ville fylle på med ytterligere 500 milliarder euro til kjøp av verdipapirer.

Samtidig var de helt tydelige på at sentralbanken måtte foreta seg noe før den gikk tom for ammunisjon.

– Beslutningen understreker at ECB ser det som viktig å være i forkant av markedsuro, for å best mulig støtte opp om økonomien i en mildt sagt krevende situasjon. Derfor er det ikke overraskende at italienske statsrenter faller i kjølvannet av annonseringen.

Venter ultralave renter

I forrige uke foreslo EU-kommisjonen en større hjelpepakke 750 milliarder euro til de hardest rammede landene, finansiert gjennom felles låneopptak. Selv om forslaget har møtt motstand, fikk forslaget om en felles finanspolitisk respons på krisen støtte fra toneangivende land som Tyskland og Frankrike.

ECB har også allerede gravd dypt i verktøykassen gjennom krisen og tilbudt likviditetslån til bankene, ytterligere verdipapirkjøp og lempet på kravene for sikkerhetsstillelse for likviditetslån.

– Så sant markedsuroen ikke blusser opp igjen, blant annet ved en markert oppgang i sårbare medlemsstaters obligasjonsrenter, tror jeg ECB nå er ferdig for en stund. De vil bli liggende med ultralave renter og vedvarende støttekjøp i alle fall til utgangen av 2021, og trolig enda lenger enn det, sier hun til FinansWatch.

ESB opplyser at det regulære støttekjøpsprogrammet på 20 milliarder euro i måneden fortsetter, i tillegg til ekstrakjøpene på 120 milliarder euro som ble lansert i mars. 

Vil dempe finansiell risiko

Målet med PEPP er å dempe den finansielle risikoen i eurosonen ved å tilføre mer kapital i økonomien, men ved utgangen av mai hadde banken kun brukt 235 milliarder av pengene.

ESB opplyser torsdag at tidshorisonten for krisekjøpene forlenges til tidligst slutten av juni 2021 (tidligere utgangen av 2020. Verdipapirene som forfaller vil også bli reinvestert ut 2022 eller lenger.

Nordea Markets mener at tiltakene fra sentralbanken er helt avgjørende.

«Det vil bli utstedt store mengder europeiske statsobligasjoner for å betale for hjelpetiltak og bøte på lavere skatteinntekter og uten støttekjøp fra sentralbanken er det fare for vesentlig høyere finanseringsrenter for mange land», skriver økonomene Lars Mouland og Dane Cekov i Nordea Markets.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også