Økonomer frykter markedssjokk dersom ikke ESB bruker mer ammunisjon

Ifølge en ny undersøkelse venter flere økonomer at den europeiske sentralbanken vil bidra med 5.321 nye milliarder for å få fart på økonomien igjen etter korona. Strateg advarer dersom banken ikke foretar seg noe.
Foto: Francisco Seco/AP
Foto: Francisco Seco/AP

De politiske lederne i den europeiske sentralbanken (ECB) står overfor en litt spesiell situasjon denne uken. Ifølge Bloomberg er det nemlig ventet at de vil kunngjøre mer pengepolitisk stimulans før de går tom for tilgjengelig ammunisjon.

ECB har så langt brukt mindre enn en tredjedel av det koronarelaterte nødkjøpsprogrammet på 750 milliarder euro (7.982 milliarder kroner) som det innledet i mars.

Med det nåværende tempoet må man trolig vente til ECB-møtet i juli eller september før man er i stand til å se om nødprogrammet har vært stort nok til å hjelpe de landene i Europa og deres krisepakker for å bekjempe lavkonjunkturen.

David Powell, som er seniorøkonom for RAND Corporation, tror derfor sentralbanken vil spytte inn enda flere milliarder.

– Den europeiske sentralbanken ser ut til å være nesten sikker på å øke størrelsen på sitt pandemiske nødkjøpsprogram på neste møte 4. juni. Det nåværende tempoet i innkjøp, finansieringsbehov og bryggende problemer i Italia antyder at det må økes til over 1 billion euro, sier David Powell til Bloomberg.

Frykter sjokk i markedet

Tilsvarende har markedspresset som har presset ECB til handling forsvunnet noe, delvis på grunn av sentralbankens obligasjonskjøp, og delvis fordi EU har kommet nærmere en felles finanspolitisk respons gjennom et gjenopprettingsfond på 750 milliarder euro.

Et overveldende flertall økonomer i en Bloomberg-undersøkelse gjennomført i forrige uke forventer at styringsrådet vil fylle på med ytterligere 500 milliarder euro (5.31 milliarder kroner) til kjøp av verdipapirer.

Dersom dette ikke skjer kan det ifølge økonomene utløse et markedssjokk tilsvarende det man så i mars da ESB-president Christine Lagarde utilsiktet antydet at hun kanskje ikke ville foreta noen handlinger for å roe ned obligasjonsmarkedene.

–  Ingen økning i det pandemiske nødkjøpsprogrammet er i utgangspunktet et «big jerk for the periphery», sier Pooja Kumra, seniorstrateg i Toronto-Dominion Bank.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også