FinansWatch

EU-kommisjonen foreslår krisefond på 750 milliarder euro

Til å finansiere gjenreisingen av økonomien etter koronakrisen, vil EU-kommisjonen låne 750 milliarder euro. Det blir første gang unionen stifter felles gjeld.

– Dette er et vendepunkt for Europa i den krisen vi er stilt overfor, mener Paolo Gentiloni. | Foto: Kenzo Tribouillard/AP

– Gjenreisingsplanen gjør den enorme utfordringen vi står overfor til en mulighet, ikke bare til å støtte gjenreisingen, men investere i fremtiden. Dette er EUs øyeblikk. Vår handlekraft må leve opp til utfordringene, sier kommisjonens president Ursula von der Leyen i en pressemelding rett før hun skal legge fram planen, som har fått navnet Next Generation EU, for EU-parlamentet onsdag.

– Vendepunkt

Ifølge Politico sier en person som er kjent med forslaget, at 500 milliarder skal distribueres som tildelinger til medlemslandene, mens 250 milliarder skal gis i lån. Totalbeløpet i pakken tilsvarer rundt 8.170 milliarder kroner med dagens kurs.

Felleslånene skal tas opp i det åpne finansmarkedet og ha en løpetid på opptil 30 år. Nedbetalingen starter først i neste budsjettsyklus, altså fra 2028 fram til 2058.

Før planen blir en realitet, må den godkjennes av de 27 medlemslandene og EU-parlamentet.

– Dette er et vendepunkt for Europa i den krisen vi er stilt overfor, skriver økonomikommissær Paolo Gentiloni på Twitter. Han sier den nye planen kommer i tillegg til støtteordninger som allerede er på plass. Unionen har allerede fått på plass ordninger verdt 540 milliarder euro for å beskytte arbeidstakere, bedrifter og helsevesenet.

Mest til de hardest rammede

Italia og Spania får de største utbetalingene – henholdsvis 173 og 140 milliarder euro – fra den nye pakken, opplyser kilder til nyhetsbyrået DPA. Tyskland kan få 29 milliarder i tildelinger, men er ett av ti land som ikke kvalifiserer til å få lån.

Samtidig med at hun presenterer planen, kommer von der Leyen også med et forslag til revidert langtidsbudsjett for årene 2021–27. Det er ventet å være på rundt 1.100 milliarder euro for hele perioden.

Mer fra FinansWatch

Gjensidige med eierskifteforsikring på bil

Forsikringsselskapet følger etter eierskifteforsikring på bolig, og tilbyr nå en pilot til utvalgte bilforhandlere som skal sikre handelen fra forhandler til privatpersoner.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch