FinansWatch

ECB åpner for nye stimulansepakker

Den europeiske sentrabanken lar seg ikke stoppe av at en tysk domstol i forrige uke sendte sjokkbølger gjennom finansverdenen. ECB-sjef Christine Lagarde sier banken skal gjøre alt for å ta eurosonen gjennom koronakrisen,

ECB-sjef Christine Lagarde er bedredt å gjøre alt for å forsvare eurosonen. | Foto: Michael Probst/AP/NTB Scanpix

For mange økonomer og investorer betyr det at ECB sannsynligvis vil utvide krisepakken på 750 milliarder euro fra mars. Den gikk ut på at banken skal gjennomføre støttekjøp av verdipapirer utstedt av både private og offentlige institusjoner ut 2020. En mulighet er at banken forlenger pakken inn i 2021, skriver Bloomberg.

Omstridt domslut

At ECB-sjefen Christine Lagarde markerer at banken er «upåvirket» av rettstriden om oppkjøpsprogrammet av statsobligasjoner på 2,7 billioner euro, er neppe overraskande. I forrige uke kom den tyske forfatningsdomstolen i Karlsruhe overraskende til konklusjonen at ECB-programmet PSPP, som har pågått siden 2015, ikke er forenlig med tysk lov. Dommen betydde blant annet at den tyske sentralbanken Bundesbank skulle måtte slutte å kjøpe obligasjoner i løpet av tre måneder om ikke ECB kunne bevise at kjøpene var nødvendige.

– Med sin armada av spesialister vil det være enkelt for ECB å gjøre en slik kontroll. Obligasjonskjøpene vil fortsette, Dagens beslutningene endrer ikke på det, sa Jörg Krämer i Commerzbank til nyhetsbyrået Reuters, etter dommen i forrige uke.

EU-domstolen slo tilbake

En potensielt større problem var at dommen også stilte spørsmål ved EU-domstolens tidligere godkjenning av ECB-programmet. Det førte til en sjelden pressemelding fra EU-domstolen som erklærte at domstolen er den eneste som kan avgjøre om en EU-institusjons handlinger bryter mot EU-lov. Over helgen truet EU-kommisjonen å saksøke Tyskland ved to tilfeller. og den nye lederen av EU-kommisjonen Ursula von der Leyen uttalte at «siste ord om EU-lovgivning blir alltid sagt i Luxembourg. Ikke noe annet sted».

Den trolige utvidelsen av pakken kommer av at ECB spår at økonomien vil krympe med 5–12 prosent i år og kanskje ikke være tilbake på pre-korona-nivåer før i slutten av 2022. Og at EU-landene kan måtte trenge å utstede mellom 1 og 1,5 billioner i ekstra gjeld. Hvis ikke ECB hjelper til å håndtere den gjelden, kan markedene pushe lånekostnadene oppover å underminere gjenopphentingen av økonomien, ifølge Lagarde.

Styremedlem i ECB, Isabel Schnabel, prøvde å ytterligere forsterke budskapet i et intervju med italienske La Repubblica mandag, skriver Bloomberg. Schnabel fortalte avisen av ECB vil fortsette å gjennomføre obligasjonskjøp på linje med mandatet uavhengig av domen og at beslutningen «virker til å være godt fortstått av markedet».

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch