Folketrygdfondet anbefaler årlig uttak på 3 prosent

Folketrygdfondets størrelse har skapt eierandelsutfordringer.
Administrerende direktør for Folketrygdfondet, Kjetil Houg. | Foto: Jarle Nyttingnes
Administrerende direktør for Folketrygdfondet, Kjetil Houg. | Foto: Jarle Nyttingnes

Finansdepartementet ba Folketrygdfondet om å utrede en uttaksmodell i forbindelse med fondsmeldingen 2024. Uttaksmodellen skulle bygge på enkelhet, og være en mekanisk regel. Nå har fondet sendt en anbefaling til Finansdepartementet med ulike scenarioer på hvordan en uttaksmodell kan bidra til å løse problemstillingen knyttet til fondets størrelse på Oslo Børs.

Folketrygdfondet anslår en fremtidig realavkastning på 3,4 prosent, basert på deres egne analyse. I analysen vil uttaksmodellen dra eierandelen av Oslo Børs ned til 9,7 prosent fra dagens 10,8 prosent.

– Dette vil bidra til å løse utfordringene med eierandeler i norske selskaper over tid, men må suppleres med andre tiltak dersom markedsforholdene blir mindre gunstigere enn antatt, forteller Kjetil Houg, administrerende direktør for Folketrygdfondet i en pressemelding.

Foto: Folketrygdfondets anbefaling av 15.06.24
Foto: Folketrygdfondets anbefaling av 15.06.24

Figuren viser ulike prosentsatser for uttak, og dens påvirkning på deres eierandel på Oslo Børs. Fondet poengterer i sin analyse at et årlig uttak på 2,6 prosent vil stabilisere situasjonen, men kunne gi økt sannsynlighet for problemer over tid basert på ulike usikkerhetsvifter. 

Fondet legger seg på en anbefaling som tilsvarer 3 prosent, som er 0,4 prosentpoeng under forventet realavkastning.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også