– Norges Bank er helt avhengig av Fed

Fed valgte å holde styringsrenten uendret onsdag kveld. Signaler knyttet til inflasjon kan gjøre Norges Banks rentebeslutning vanskeligere, mener sjeføkonomer.
PÅVIRKER NORGE: Norges Bank er avhengige av Fed før de begynner å kutte, mener sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea. | Foto: Nordea
PÅVIRKER NORGE: Norges Bank er avhengige av Fed før de begynner å kutte, mener sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea. | Foto: Nordea

Den amerikanske sentralbanken (Fed) valgte onsdag kveld å holde styringsrenten uendret i intervallet 5,25-5,5 prosent, noe som var bredt forventet av analytikere. 

Nå signaliseres kun ett rentekutt i år, og det kommer til høsten. Tidligere har sentralbanksjef Jerome Powell signalisert tre rentekutt i 2024. I 2025 er det signalisert fire rentekutt.

Før rentebeslutningen kom også amerikanske inflasjonstall for mai, som viste en prisvekst på 3,3 prosent – 0,1 prosentpoeng lavere enn ventet. Det styrket den norske kronen, påpeker sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, til DN.

– Norges Bank er derfor helt avhengig av Fed, før de begynner å kutte. På grunn av kronekursen er Feds avgjørelser ekstremt viktige for Norges Bank, sier han til avisen.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank sier det viktigste for norsk økonomi er signalene Fed gir.

– Men slik jeg leser analysen fra sentralbanken tror den på høyere inflasjon lengre. Dette gjør rentebeslutningen vanskeligere for Norges Bank, som står overfor mange av de samme dilemmaene som i USA. Renten har kommet opp, inflasjonen er fortsatt høy. Norges Bank følger nok nøye med og må ta høyde for all den løpende informasjonen som kommer inn nå, i forkant av neste ukes rentemøte, skriver Knudsen i en uttalelse.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også