Ser vekst i inkassosaker knyttet til unges forbruksgjeld

Finanstilsynets inkassostatistikk for andre halvdel av 2023 viser en skarp økning på syv prosent i inkassogjelden. Fair Group-direktør er særlig bekymret for yngre lånere.
INKASSOGJELD: Tendensen nå er at flere unge tar opp usikret forbruksgjeld, velger kredittkortet hyppigere og sliter med å betale tilbake, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Group. | Foto: Fair Group
INKASSOGJELD: Tendensen nå er at flere unge tar opp usikret forbruksgjeld, velger kredittkortet hyppigere og sliter med å betale tilbake, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Group. | Foto: Fair Group

Den samlede fordringsmassen til inndrivelse var på 124,9 milliarder kroner ved utgangen av 2023. Det fremkommer av Finanstilsynets nylig fremlagte rapport om nordmenns inkassogjeld.

Av disse kan 64 milliarder kroner knyttes til forbruksgjeld. Antallet inkassosaker knyttet til kredittkort økte med 14,5 prosent. 

For saker knyttet til usikret forbruksgjeld var økningen på 7,5 prosent. Veksten er i begge tilfeller særlig markant hos de yngre.

Å betjene gjeld som har kommet ut av kontroll er en krevende oppgave å stå i alene. Vårt råd til de som sliter er å be om hjelp tidlig, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Group.

Inkassobyrået har også gjennomgått fjorårets tall, og uttrykker sin bekymring i en pressemelding.

Den urovekkende økningen blant de mellom 18 og 29 år vitner om behovet for å finne gode løsninger som bidrar til å redusere gjeldsbyrden og få oversikt. Det er bekymringsfullt og vi forventer at flere i denne gruppen havner i økonomisk uføre fremover, sier Aandalen.

Også inkassovekst i næringslivet

Det er ikke bare forbrukere som har utfordringer med tilbakebetaling. For næringsdrivende endte fjorårets økning i antall inkassosaker på 5,4 prosent.

Inkassoveksten mot næringslivet er en indikasjon på den økende graden av utfordringer bedriftene står i. Signalet forsterkes av den høye konkurstakten vi ser, hvor det i løpet av første kvartal var 982 bedrifter som gikk konkurs, sier Aandalen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også