Gjeldsveksten holder seg stabil

Til tross for flere renteøkninger holder tolvmånedersveksten i husholdningenes gjeld seg stabil. – Overraskende, mener seniorrådgiver i SSB.
VIKTIG FAKTOR: Husholdningenes forventningene til den fremtidige utviklingen i boligmarkedet påvirker også gjeldsveksten, påpeker SSB.
VIKTIG FAKTOR: Husholdningenes forventningene til den fremtidige utviklingen i boligmarkedet påvirker også gjeldsveksten, påpeker SSB.

Ved utgangen av september var tolvmånedersveksten for husholdningene på 3,7 prosent, det samme som måneden før. Det melder Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag morgen.

– Det mest overraskende med utviklingen i husholdningenes gjeld er kanskje hvor stabil den er. Tolvmånedersveksten i gjelden er uendret på 3,7 prosent for fjerde måned på rad. På tross av flere renteøkninger så har husholdningene fortsatt stabil vekst i gjeldsopptaket, sier seniorrådgiver Mons Even Oppedal i en kommentar til tallene.

Han mener tallene viser at kredittveksten for husholdningene avhenger av flere faktorer enn kun rentenivået. 

«Ikke minst vil forventningene til den fremtidige utviklingen i boligmarkedet ha innvirkning på gjeldopptaket», skriver Oppedal.

Den samlede gjeldsveksten målt i kredittindikatoren K2 er nå på 4,1 prosent siste 12 måneder. Denne inkluderer gjeldsveksten til husholdningene, ikke-finansielle selskaper og kommuneforvaltningen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også