Flere sliter psykisk grunnet egen økonomi

Hver tredje nordmann har følt på bekymring på grunn av sin nåværende økonomiske situasjon, viser undersøkelse. 
FERIE ER VIKTIG: Elin Herikstad, assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen. | Foto: Frelsesarmeen
FERIE ER VIKTIG: Elin Herikstad, assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen. | Foto: Frelsesarmeen
av SYNNØVE PRYTZ BERSET

Frelsesarmeen har den siste tiden gjennomført en rekke undersøkelser som viser at flertallet i befolkningen har fått det verre økonomisk. I en ny undersøkelse, utført av Respons Analyse, ville de også undersøke hvordan dette påvirker helsen til folk. 

I undersøkelsen svarer hver tredje nordmann at de flere ganger den seneste tiden har følt på indre uro eller nervøsitet på grunn av sin nåværende økonomiske situasjon.

– Det er trist å se hva den økonomiske situasjonen gjør med folk i en tid på året som burde være knyttet til ferie, glede og samhold. Nå må flere kutte i dette, sier assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad, i en pressemelding. 

Stor pågang

28 prosent av befolkningen har slitt med nedstemthet i ulik grad, og 20 prosent har slitt med søvnløshet på grunn av sin nåværende økonomiske situasjon. 

Rundt halvparten av husholdningene med inntekt under 400.000 sier de flere ganger har følt på nedstemthet, tiltaksløshet og indre uro på grunn av økonomien. 

– Denne undersøkelsen viser tydelig at bekymring og psykiske problemer øker jo mindre inntekt man har. Vi i Frelsesarmeen møter daglig mennesker som er i en fortvilet situasjon og som spør oss om hjelp til alt fra mat til ferieaktiviteter til barna. Flere barnefamilier kommer nå til oss for første gang og fattigdommen tar dessverre ikke ferie, sier assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen Elin Herikstad. 

Kutter i ferie

57 prosent av befolkningen svarer at deres økonomi har blitt forverret det siste halve året. 44 prosent svarer at de tror økonomien blir ytterligere forverret det neste halve året. 

Frelsesarmeen har et tilbud til de som ikke har råd eller av andre grunner ikke får dratt på ferie, forteller Herikstad. 

– Vi vet at barn som lever i lavinntektsfamilier kan slite med alvorlig kronisk stress, utenforskap og mobbing. Da er det blant annet viktig med gode ferieopplevelser får å få et pusterom fra hverdagen, sier hun. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også