Færre nyetablerte bedrifter

12 månedersveksten i aksjeselskap har falt med nesten 14 prosent.
Analytiker Julie Berg i Experian. | Foto: Experian
Analytiker Julie Berg i Experian. | Foto: Experian

Med inflasjon og høye strømpriser har bedriftsmarkedet fått mye fokus den siste tiden. Til FinansWatch sier bankene at det foreløpig ikke er tegn til krise, og at det går fint med de aller fleste bedriftskundene.

Allikevel er det tydelig at det er blitt tøffere for bedriftene, og analyseselskapet Experian har nå kommet ut med tall på nystartede bedrifter. Antall nyetableringer siste 12 måneder har falt 13,9 prosent på landsbasis.

Det er registrert 30.594 nye aksjeselskap i perioden januar 2021 til 2022. Tross nedgangen, ble det registrert 2.908 nye aksjeselskap i januar, som er en vekst på 3,7 prosent sammenlignet med januar i fjor.

– Antallet nyetableringer på 2.980 i januar er det høyeste antallet nyetableringer over en periode på 14 måneder. Tallet er likevel 23 prosent lavere enn januar for to år siden, da det ble registrert 3.816 nye aksjeselskap, sier analytiker Julie Berg i Experian i en pressemelding.

Hun sier det er vanskelig å mene noe om tallene, da det er en uoversiktlig tid i møte.

– Vi har lært mye av pandemien da det ble spådd en konkursboom. Noe som aldri skjedde. Faktisk var det historisk få konkurser i perioden. Det vi nå ser er kanskje enda mer uoversiktlig, da det er så mange ytre faktorer som påvirker samtidig, sier Berg.

Det har vært en nedgang i alle landets fylker, utenom Troms og Finnmark, der det har vært vekst på 1,7 prosent. Innlandet har størst nedgang på 22,7 prosent, etterfulgt av Trøndelag og Vestland.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også