FinansWatch

Islands statskanal kaster nytt lys på DNBs rolle i korrupsjonssaken mot Samherji

Oslo Statsadvokatembeter undersøker om DNB reagerte for tregt på mistenkelige Samherji-transaksjoner, ifølge Islands statskanal RUV.

Vibeke Hansen, kommunikasjonsdirektør i DNB. | Foto: Jörgen Skjelsbæk

Dokumenter fra en namibisk domstol belyser den norske storbankens rolle, ifølge den islandske statskanalen RÚV. Søndag kveld publiserte kanalens undersøkende program Kveikur en omfattende nyhetssak om DNBs rolle i saken, skriver Dagens Næringsliv.

DNB har fått en rolle i sakskomplekset fordi angivelige pengestrømmer via skatteparadis som etterforskes som mulig korrupsjon, skal ha gått via DNB. Et sentralt spørsmål er hvor mye av over 600 millioner kroner som er knyttet til mulige bestikkelser for fiskekvoter i Namibia.

RÚV viser til et dokument fra Økokrim som skal ha blitt delt med namibiske myndigheter i august i år med konkrete opplysninger om saken: I et brev datert 28. november 2019, skal Økokrim ha kontaktet DNB og opplyst om at man anså at det var grunn til å starte en etterforskning av påstander i offentligheten om mulig korrupsjon av namibiske politikere gjennom kontoer i DNB.

I brevet står det «Økokrim undersøker for tiden om DNB Bank asa kan holdes strafferettslig ansvarlig for sin rolle i det som ser ut til å være bestikkelser fra Samherji-selskapenes bankkontoer i DNB.

DNBs kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen svarer slik på Dagens Næringslivs forespørsel om kommentarer til RÚvs nyhetssak i en epost: «Samherji-saken er som kjent under etterforskning av politiet og gjelder konkrete kundeforhold. Vi kan derfor ikke uttale oss om den saken».

Oppfølger: Samherji avviser påstand om etterforskning 

Bankanalytiker mener mulig DNB-bot er overraskende høy  

Over 400 personer anholdt i hvitvask-operasjon 

Mer fra FinansWatch

Danske Bank anket bedrageri-dom

Danske Bank i Norge ble i februar idømt å betale over 30 millioner kroner til et energiselskap etter at selskapet ble utsatt for direktørsvindel.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch