Vestlandsindeksen: Forventningene er lavere enn resultatene

Vestlandsindeksen viser at en økning i usikkerheten gjør at virksomhetene snur seg til hverandre i krisen. 1 av 4 vestlandsbedrifter har gitt kundene sine forlenget betalingsfrist.
Ragnhild Janbu Fresvik er konserndirektør for bedriftsmarkedet i Sparebanken Vest. | Foto: Sparebanken Vest
Ragnhild Janbu Fresvik er konserndirektør for bedriftsmarkedet i Sparebanken Vest. | Foto: Sparebanken Vest

Flere bedrifter på Vestlandet sliter med likviditeten og en usikker fremtid. Det viser Vestlandsindeksen for fjerde kvartal 2020. I tillegg til at hver fjerde bedrift har gitt lengre betalingsfrister, svarer en av ti at de har sagt fra seg hele eller deler av utestående beløp.

Historisk lavt nivå

Sparebanken Vest skriver i en pressemelding at forventningene for de neste seks månedene er lave.

– Vi er framleis på eit historisk lågt nivå for resultat- og forventningsindeksen. Det som er spesielt denne gongen, er at forventningane fell meir enn resultata. Dei to indeksane er no på same nivå, noko som ikkje har skjedd før i indeksen si historie, melder Sparebanken Vest i pressemeldingen.

Bedriftene tror nå det tar lenger tid før situasjonen normaliserer seg.

Bransjeforskjeller

Forventningsindeksen har aldri vært lavere for shipping, transport og lagring. Det gjelder også overnattings- og serveringsbransjen.

De bedriftene som får mer en halve omsetningen fra olje og gass er mer positive. Forventningene deres er nå på linje med andre næringer, og bransjen har økt investeringer og aktivitetsnivå.

– Dette er eit resultat av tiltakspakkane frå det offentlege og vi ser fleire prosjekt som no skapar aktivitet og arbeid hos leverandørindustrien. Når den største næringa på Vestlandet melder om auka forventningar, vil dette gje positive ringverknadar i næringslivet, sier Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør for bedriftsmarkedet i Sparebanken Vest.

Lokale forskjeller

Det er forskjell mellom de ulike regionene på Vestlandet. Størst tilbakegang er det i Hordaland.

– Det er truleg smitteoppblomstringa og to periodar med nedstengning som er årsaka til at bedriftene der venter at vegen tilbake til normalen blir lengre, seier Fresvik.

Bedriftene i Møre og Romsdal ser en mer positiv utvikling i forventingene.

– Det er svært gledeleg å sjå at bedriftene i Møre og Romsdal ventar ei auke i sysselsetting, investeringar og etterspurnad, sier Fresvik.

Sparebanken Vest går mot strømmen – får flere fornøyde bedriftskunder

Sparebanken Vest har delt ut 50 millioner fra koronafondet 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også