FinansWatch

Varsler konkurransetilsynet om mulig lovbrudd hos bankene

Mener bankene lager hindringer for gjentagende PSD2-betalinger.

Neonomics-gründer Christoffer Andvig har varslet Konkurransetilsynet om det han mener er manglende etterlevelse av PSD2-direktivet. | Foto: Neonomics

Oppstartselskapet Neonomics har varslet Konkurransetilsynet om at bankene ikke gjør nok for å legge til rette for at tredjepartsaktører skal kunne formidle gjentagende betalinger i PSD2-grensesnittet.

Neonomics mener tredjepartsaktører skal kunne formidle avtalegiro-trekk på gjentagende betalinger med varierende beløp, som mobil- og strømregninger. Også Finanstilsynet har kommet til at denne typen betalinger skal omfattes av PSD2-regelverket, skriver Shifter.

Neonomics-gründer Christoffer Andvig mener at det for selskaper som hans vil være svært attraktivt å konkurrere på dette området. Derfor er han frustrert over bankenes holdning til PSD2.

– Bankene er uenige i at vi skal kunne tilby dette, og opptrer i stor grad som et kartell, når de hindrer konkurranse i betalingsfeltet og kommuniserer med Finanstilsynet gjennom Bits AS (Ikke overraskende en organisasjon eid av bankene), skriver Andvig i et lengre Linkedin-innlegg.

Uenige om sikkerhet

Bits, som uttaler seg på vegne av bankene, er ikke enig i at Neonomics og tilsvarende aktører burde ha tilgang til å formidle gjentagende betalinger. Innvendingene dreier seg først og fremst om bruken av sterk kundeautentisering, og de konsekvenser det får for sikkerheten.

– Der pågår det en diskusjon hvor Finanstilsynet har foreslått en løsning der betalers bank ikke får innsyn i det mandatet, som betaler har gitt til sin betalingsmottaker. Det mener vi er problematisk, og bryter med sikkerhetsintensjonene i PSD2, sier Eivind Gjemdal, daglig leder i Bits til Shifter.

Bits har foreløpig ikke besvart Finanswatch sitt tilbud om å kommentere påstandene i Andvigs Linkedin-post.

SB1 Østlandet om digitale kontanter: – Programmerbare penger er noe vi finner veldig spennende

Kredinor og Modhi-fusjon klar

Kredinor og Neonomics vil utvikle inkasso-løsninger

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch