Styremedlem mener Finanstilsynet overdriver kapitalkravene

I et debattinnlegg i DN tar et styremedlem i to norske banker til orde for at de individuelle kapitalkravene til norske banker settes for høyt – og dreper standardbankenes konkurranseevne.
Illustrasjonsbilde. Nestleder i styret for Sparebanken Narvik mener Finanstilsynet er for ivrige i tjenesten når de setter kapitalkravene til norske lokalbanker.
Illustrasjonsbilde. Nestleder i styret for Sparebanken Narvik mener Finanstilsynet er for ivrige i tjenesten når de setter kapitalkravene til norske lokalbanker.

Finansdepartementet har bedt Finanstilsynet sende forslag til lov og forskrift om fastsettelse av individuelle kapitalkrav (Pilar 2) på høring innen 25. oktober i år. Årsaken er at departementet er bekymret for at det er for mye skjønn som legges til grunn i beslutningene.

I et debattinnlegg i DN skriver Gøril Bjerkan, nestleder i styret i Sparebanken Narvik og styremedlem i Nordic Corporate Bank, at det ikke gir mening at Finanstilsynet har sendt ut 38 vedtak om Pilar 2-krav til norske banker etter at Finansdepartementet har bedt tilsynet se på egne metoder for fastsettelse av kravene. Antallet krav som ble sendt ut i 2021 er ifølge Bjerkan tre.

«Rent logisk er det imidlertid slik at hvis dagens praksis er tvilsom ut fra rettssikkerhetshensyn, så repareres ikke dette ved å fatte så mange vedtak som mulig før fristen for å presisere sektorregelverket går ut», skriver Bjerkan i innlegget.

Hun mener tilsynet har en praksis for å sette de skjønnsmessige kravene i den høyeste enden av handlingsrommet, og at dette svekker konkurransekraften til små banker mer enn nødvendig. Dette er i så fall i strid med regjeringens ønsker fra Hurdalsplattformen, skriver Bjerkan.

Følger reglene

Finanstilsynet har svart på kritikken i et eget innlegg signert avdelingsdirektør Ann Viljugrein. I innlegget presiserer Finanstilsynet at bankene har anledning til å gi tilbakemeldinger på tilsynets forslag til Pilar 2-krav før de vedtas endeling.

Finanstilsynet understreker også at de følger publiserte retningslinjer fra den europeiske sentralbanken EBA i sitt arbeid på området.

Til slutt opplyser tilsynet også om at mange revideringer av Pilar 2 ble satt i bero under pandemien og at det derfor er naturlig at det har kommet ekstra mange i år, i tråd med resultatmålet Finanstilsynet har fått av Finansdepartementet.

Endringer og forskrifter fra 1. juli

Finans Norge ber om utsettelse av rundskriv om risikovurdering i bankene

Analytiker: Meningsløst å øke kapitalkravet til bankene nå

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også