Jens Stoltenberg: Forberedt på å gjennomføre upopulære rentehevinger

Jens Stoltenberg sier han er forberedt på at han må ta upopulære avgjørelser når han mot slutten av året starter jobben som ny sentralbanksjef. Han sier også at han har lang erfaring med å være upartisk.
Jens Stoltenberg deltok via videokonferanse da han ble presentert som sentralbanksjef fredag. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
Jens Stoltenberg deltok via videokonferanse da han ble presentert som sentralbanksjef fredag. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
NTB

– Jeg er forberedt på å ta de beslutningene som er nødvendige å ta på vegne av Norges Bank.

Det sa Stoltenberg da han fredag fikk spørsmål om han var klar for å gjennomføre upopulære rentehevinger når han tiltrer rollen som sentralbanksjef.

– Det er slik at beslutningene i Norges Bank, ikke minst om rente, tas gjennom grundige analyser og omfattende beslutningsprosesser, og det tas av et kollegium av en pengepolitisk komité. Og jeg er helt klar for at det også kan innebære å ta beslutninger som er upopulære.

– Og det er jeg forberedt på, sier Stoltenberg.

– Erfaring med å være upartisk

– Jeg er klar over at jeg har en lang politisk bakgrunn, men jeg har også åtte år der jeg ikke har vært en del av den offentlige politiske debatten, sier Stoltenberg.

Han sier at Nato og Norges Bank har noen likheter ved at de begge er institusjoner med en partipolitisk uavhengighet.

– Norges Bank er en politisk institusjon som driver med pengepolitikk, mens Nato driver med sikkerhetspolitikk, sier Stoltenberg, som legger til at han ikke kommer til å være aktivt medlem i Arbeiderpartiet, slik han heller ikke har vært siden 2014.

På fredagens pressekonferanse ble den påtroppende sentralbanksjefen også spurt om sitt nære vennskap med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), et vennskap som Stoltenberg sier vil fortsette.

– Jeg har i åtte år forholdt meg til mange mennesker, truffet dem også i privat sammenheng der jeg selvsagt må ta være på integriteten og uavhengigheten og selvsagt ikke dele veldig mye informasjon, sier han.

Vedum: – Det hadde helt sikkert vært enklere å velge noen andre

Dette er reaksjonene på valget av Stoltenberg som sentralbanksjef

Ida Wolden Bache gratulerer Stoltenberg

Jens Stoltenberg er ny sentralbanksjef

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

MEST AV DE NORSKE: Henrik Høye, adm. dir i Protector Forsikring topper lønnslisten blant lederne av de norske forsikringsselskapene. | Foto: Protector Forsikring

Dette tjener forsikringstoppene

For abonnenter