FinansWatch

Dette er reaksjonene på valget av Stoltenberg som sentralbanksjef

Politikere og interesseorganisasjoner har vært raskt ute med å gi sin mening om Finansdepartementets utnevnelse av Stoltenberg.

Jens Stoltenbergs utnevnelse til sentralbanksjef har vekket blandede reaksjoner. | Foto: NTB / Terje Bendiksby og AP / Kenzo Tribouillard

Saken oppdateres.

Fredag formiddag ble det klart at Jens Stoltenberg blir den neste sentralbanksjefen i Norges Bank. Han kan ikke tiltre før mot slutten av året, så visesentralbanksjef Ida Wolden Bache vil være konstituert i rollen fra 1. mars til Stoltenberg tiltrer.

Flere organisasjoner og politiske partier har gitt sine umiddelbare reaksjoner på tilsettingen.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum sier i en pressemelding at Stoltenberg er godt skikket til jobben, selv om han mangler praktisk erfaring fra Norges Bank. Dørum forutsetter imidlertid at Ida Wolden Bache blir sittende i sin rolle som visesentralbanksjef og kan utfylle Stoltenberg.

Også LO-leder Peggy Hessen Følsvik gratulerer Stoltenberg og Finansdepartementet med valget. ¨

– Jeg vil først få gratulere Jens Stoltenberg med jobben som sentralbanksjef. Han har alle forutsetninger for å lede Norges Bank på en god måte i en tid med stor usikkerhet globalt, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til NTB.

Hun trekker videre frem at det er viktig at sentralbanksjefen forstår pengepolitikkens bidrag til sysselsetting og velferdsstaten.

Høyres Tina Bru sier at partiet tar ansettelsen til etteretning.

– Jeg vil gratulere Jens Stoltenberg med jobben som ny sjef i Norges Bank. Det er ingen tvil om at han er kvalifisert for stillingen med sin lange og brede erfaring fra krevende lederjobber i Norge og internasjonalt. Det er regjeringens privilegium å utnevne sentralbanksjef, og Høyre tar valget til etterretning, sier Bru i en pressemelding.

Høyre sier samtidig det er relevant å gjennomgå ansettelsen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, uavhengig av om man mistenker noe ureglementert.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier utnevnelsen bekrefter at kameraderiet i Arbeiderpartien lever videre.

– Vi vet fra tidligere at Arbeiderpartiet er opptatt av å plassere egne folk rundt omkring i samfunnet. Det trodde vi var en tradisjon som var tilbakelagt i 2022, men det er det tydeligvis ikke., sier Listhaug til NTB.

Nåværende sentralbanksjef Øystein Olsen gratulerer også Stoltenberg.

– På vegne av Norges Bank vil jeg gratulere Jens Stoltenberg med utnevnelsen som ny sentralbanksjef. Jeg kjenner Stoltenberg som en engasjert og dyktig økonom. Jeg er trygg på at han med sin brede erfaring vil fylle rollen på en god måte, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Nestleder og finanspolitisk talsperson i Rødt, Marie Sneve Martinussen sier til NTB at hun ikke har tillit til prosessen.

– Det er 1–0 til maktspilleren Stoltenberg, etter en prosess som står til stryk, sier Marie Sneve Martinussen til NTB.

Rødt krever svar på hvilke vurderinger som ble gjort, da Stoltenberg ble oppfordret til å søke på jobben av Finansdepartementet.

– For meg virker det som en forhåndsutvelgelse som ikke sikrer at vi får de beste kandidatene til en av landets viktigste jobber, sier nestlederen.

Også nestleder i Venstre, Sveinung Rotevatn, mener valget av Stoltenberg er uklokt.

– Vi har ingen tradisjon i Norge for å utnevne partipolitikere til sentralbanksjef. Det skal være en uavhengig embetsstilling. Nå velger man likevel å velge Jens Stoltenberg til tross for at flertallet på Stortinget er bekymret, sier Rotevatn til NTB.

MDG-leder Une Bastholm har også vært kritisk til utnevnelsen, men nå som valget er gjort håper hun Stoltenberg vil påvirke Oljefondet mot enda mer bærekraft.

Jens Stoltenberg: Forberedt på å gjennomføre upopulære rentehevinger

Jens Stoltenberg er ny sentralbanksjef

Ida Wolden Bache konstituert som midlertidig sentralbanksjef

Vedum: – Det hadde helt sikkert vært enklere å velge noen andre

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch