Jens Stoltenberg er ny sentralbanksjef

Etter en mye omdiskutert ansettelsesprosess har finansminister Trygve Slagsvold Vedum i dag bedt kongen i statsråd om å innsette Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef.
Jens Stoltenberg er utpekt som ny sentralbanksjef. | Foto: NTB
Jens Stoltenberg er utpekt som ny sentralbanksjef. | Foto: NTB

Jens Stoltenberg (62) ble i dag valgt ut som sentralbanksjef de neste seks årene av kongen i statsråd. Det melder Finansdepartementet i en pressemelding.

Ansettelsesprosessen har vært mye omtalt i media, og departementet har i stor grad lagt lokk på prosessen frem til i dag. Argumentasjonen om hvor vidt en karrierepolitiker med stort internasjonalt nettverk er bedre skikket til jobben enn den faglig sterke interne kandidaten fra Norges Bank har gått varmt i mediene.

– Jeg har vært opptatt av å finne den beste sentralbanksjefen for Norge, og jeg er trygg på at det er Jens Stoltenberg. Kombinasjonen av økonomibakgrunn, samfunnsforståelse og en ledererfaring få i Norge har, gjør ham veldig godt egnet som øverste leder i Norges Bank, en institusjon som forvalter viktige samfunnsoppdrag på vegne av oss alle, sier Vedum (Sp).

Ifølge en kongelig resolusjon lagt frem fredag er ansettelsen av Stoltenberg i tråd med anbefalingen fra Finansdepartementet.

«Samlet sett anses generalsekretær Jens Stoltenberg som den best kvalifiserte kandidaten.Finansdepartementet tilrår derfor at han beskikkes som sentralbanksjef for en periode på seks år», heter det i resolusjonen.

Det fremgår også av dokumentet at det bare var Stoltenberg og Wolden Bache som ble intervjuet til stillingen. Den Sveits-baserte samfunnsøkonomen Jacob Bjorheim som i media ble løftet frem som en utfordrer ble altså ikke vurdert.

Om Stoltenbergs kvalifikasjoner skriver Finansdepartementet:

«Stoltenberg har omfattende toppledererfaring fra komplekse organisasjoner, og vurderes å ha meget gode lederegenskaper og svært god formidlingsevne. Han har en samarbeidsorientert og delegerende lederstil som er godt egnet for en kompetanseorganisasjon som Norges Bank. Han har lang erfaring i å arbeide sammen med spesialister, herunder fagøkonomer, for å tilrettelegge for avgjørelser med vidtrekkende økonomiske konsekvenser. Stoltenberg har lang erfaring med å håndtere krevende situasjoner, herunder kriser. Han har bred samfunnsinnsikt og forvaltningsforståelse, herunder innsikt i offentlige beslutningsprosesser, som er relevant forstillingen».

Finansdepartementet har rådført seg med Lovavdelingen i Justisdepartementet om Stoltenbergs habilitet. Konklusjonen er at vennskapet med Jonas Gahr Støre i liten grad vil spille inn i saker han behandler som sentralbanksjef og at habilitet dermed ikke er et problem.

Flere partier vil stille spørsmål om ansettelsen av ny sentralbanksjef

Solberg og Vedum hadde dialog om sentralbanksjef-ansettelsen

TV2: Finansdepartementet vil ikke gi offentligheten innsyn i ansettelsesprosessen av ny sentralbanksjef

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også