Finansdepartementet med avklaringer rundt reglene for IRB-banker

I juni 2021 kom det et rundskriv fra Finanstilsynet om IRB-modellen store banker kan legge til grunn for sin kapitaldekning.
IRB-modellen handler om at større, kapitalsterke banker kan foreta sine egne risikovurderinger og foreslå alternative kapitaldekningskrav for sin utlånsvirksomhet som avviker fra standardkravene i lovgivningen de fleste bankene må følge. I praksis betyr dette at en håndfull store banker i Norge har lavere kapitalkrav for utlån enn resten av bankene.
Dette har vært kilde til mye debatt i finansbransjen.
Finans Norge påpekte sist sommer at rundskrivet inneholdt føringer som var i strid med EU/EØS-lovgivningen på området og ba Finansdepartementet om å avklare reglene.
Denne uken kom det et brev fra Finansdepartementet som sier at rundskrivet er ment å tydeliggjøre Finanstilsynets praktisering av IRB-reglene, men at alle vedtak som omhandler IRB skal hjemles i gjeldende lov eller forskrift, ettersom rundskrivet i seg selv ikke er en gyldig rettskilde.
– Vår forståelse er at Finansdepartementet nå klargjør at rundskrivet bare skal anses som informasjon om regelverkspraktisering, og ikke er et regelverk i seg selv. En tydeliggjøring av denne forskjellen er sentral i vurderingen av rundskrivets status, sier Erik Johansen, direktør for bank og kapitalmarked i Finans Norge i en melding.
Skal legge frem klimarisiko-undersøkelse
Danske Bank betaler fremdeles dagbøter knyttet til PEP-oppfølging
Insr' kurshopp på børs: – Nyheten burde ikke overrasket noen