Netfonds-saken er endelig rettskraftig

Høyesterett har avvist å behandle den såkalte Netfonds-saken. En 18 år gammel juridisk kamp der dermed over.
Dommen som ga staten medhold i saken mot Netfonds i Borgarting lagmannsrett blir rettskraftig etter at Høyesterett har avvist å behandle saken. | Foto: Berit Roald / NTB
Dommen som ga staten medhold i saken mot Netfonds i Borgarting lagmannsrett blir rettskraftig etter at Høyesterett har avvist å behandle saken. | Foto: Berit Roald / NTB

Finansdepartementet skriver i en pressemelding at Netfonds-saken er rettskraftig avgjort ettersom Høyesterett har avslått å behandle saken. Dermed er avgjørelsen fra Borgarting lagmannsrett rettskraftig.

Saken som har fått navnet Netfonds-saken går helt tilbake til 2003, da Netfonds, en digital handelsplattform for aksjer og fond, søkte om konsesjon til å drive bank- og forsikringsvirksomhet. Rolf Dammann eide 90 prosent av banken og fikk avslag på søknaden fordi reglene sa at ingen kan eie mer enn 25 prosent av en bank.

Dammann mente dette var i strid med EØS-avtalen og saken har gått sin gang gjennom det norske rettssystemet, men de norske myndighetene har hele tiden avslått alle søknader.

I 2015 saksøkte Netfonds staten og selv om både EFTA-domstolen og EU-kommisjonen ga rådgivende uttalelser om at Dammann hadde rett fikk han ikke sin konsesjon.

I 2018, året etter at Dammann gikk bort, ble arvingene tilkent en erstatning av tingretten på 55 millioner kroner. Kravet var på fem milliarder.

Nå i år ble dommen imidlertid omgjort at Borgarting lagmannsrett. Arvingene etter Dammann anket til Høyesterett, men saken blir altså ikke fremmet der.

Netfonds ble i 2018 solgt til Nordnet.

Opprørsgruppen mener Konkurransetilsynets foreløpige varsel er en delseier

Professor: – DNB har fått tillatelse til det meste av fusjoner og oppkjøp

Dagens regler gjør at konkurransen i markedet er ikke-eksisterende 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også