Analytiker om kapitalkrav: Dårlig timing for innskjerping nå

Bankanalytiker Joakim Svingen hos Arctic Securities mener de skjerpede kapitalkravene som nylig ble sendt ut kom på et ugreit tidspunkt for bankene.
Analytiker Joakim Svingen i Arctic Securities. | Foto: Terje Pedersen/NTB, Arctic Securities
Analytiker Joakim Svingen i Arctic Securities. | Foto: Terje Pedersen/NTB, Arctic Securities

Finanstilsynet sendte nylig ut et rundskriv som definerer nye kapitalkrav, i hovedsak til de såkalte IRB-bankene. IRB-bankene er banker som er store nok til å bruke interne risiko- og kapitalmodeller i stedet for standardmodellene.

I et innlegg i Finansavisen tar bankanalytiker Joakim Svingen i Arctic Securities til orde for å tilbakekalle de nye reglene.

«Jeg har stor respekt for Finanstilsynets rolle og mandat, men denne saken sprer utvilsomt ytterligere usikkerhet i en ellers usikker tid. Her har Finansdepartementet med Jan Tore Sanner og Høyre en jobb å gjøre med å snarest fjerne denne».

Han peker videre på noen av de samme argumentene som NHO, Finans Norge og Rederiforbundet skrev i et felles brev til Finanstilsynet denne uken.

«For eksempel argumenterer Finanstilsynet for å øke løpetidsparameteren, noe som vil kunne øke prisen på kassekreditter til små og mellomstore bedrifter betydelig. Det er neppe det man ønsker for å gi landets bedrifter sjansen til å komme i gang igjen etter krisen, skriver Svingen i innlegget».

De nye kapitalkravene har møtt motstand fra Finans Norge, banker, NHO og Rderiforbundet. Flere mener de går ut over EUs regler og dermed ikke er harmonisert med disse. Dette vil igjen senke konkurransekraften til norske banker.

Bankene er også bekymret for at de nye kapitalkravene vil senke utlånsrammen deres og øke prisen (renten) kundene må betale.

Nærings-organisasjoner med felles protest mot Finanstilsynet 

Finans Norge mener Finanstilsynet bør trekke rundskriv

EU-etat anbefaler at norske kapitalkrav innføres i andre EØS-land

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også