Nærings-organisasjoner med felles protest mot Finanstilsynet

Det nye rundskrivet fra Finanstilsynet med nye, strengere kapitalkrav møter sterk motstand i næringslivet. Nå har Finans Norge, NHO og Rederiforbundet slått seg sammen for å protestere.
Idar Kreutzer, direktør i Finans Norge, mener Finanstilsynet ødelegger norske bankers konkurranseevne med sine nye kapitalkrav. | Foto: Kilian Munch/Finans Norge
Idar Kreutzer, direktør i Finans Norge, mener Finanstilsynet ødelegger norske bankers konkurranseevne med sine nye kapitalkrav. | Foto: Kilian Munch/Finans Norge

Nylig sendte Finanstilsynet ut et rundskriv med nye, skjerpede regler for kapitalkrav til bankene. Spesielt de bankene som bruker interne risiko- og kapitalmodeller (IRB) får skjerpede krav mot seg. IRB-bankene er som hovedregel de største bankene i landet.

Finans Norge estimerer at de nye kapitalkravene kan alene kan føre til en økning av renten, med mellom 0,5 og én prosent, til små og mellomstore bedrifter. I tillegg vil det redusere bankenes utlånsrammer.

Dette har fått flere til å reagere, ikke minst Finans Norge.

Når har Finans Norge, NHO og Rederiforbundet sendt et felles brev til Finanstilsynet med argumenter mot de nye reglene.

– Det er en utålmodig banknæring som kjemper for like spilleregler for alle på banen. Ingen er tjent med at solide norske banker konsekvent gis en konkurranseulempe, sier Idar Kreutzer, adm. direktør i Finans Norge, til Finansavisen.

IRB-bankene er også de bankene med flest bedriftskunder og -lån, og organisasjonene mener derfor det er kritisk for næringslivet at man ikke regulerer seg frem til dyrere finansiering på vei ut av pandemien.

– For et norsk næringsliv som er på vei ut av coronakrisen, er det uheldig at Finanstilsynet svekker tilgangen til lån og påfører næringslivet økte rentekostnader gjennom dette rundskrivet. Det er viktig for næringslivet at norsk finansnæring har like konkurransevilkår som sine utenlandske konkurrenter. Næringslivet trenger en solid partner i norsk finansnæring. Det setter oss i stand til å omstille Norge til ny verdiskaping og flere arbeidsplasser, sier Ole Erik Almlid, adm. direktør i NHO.

Som FinansWatch tidligere har skrevet mener blant annet Finans Norge at de nye reglene ikke er i harmoni med reglene i EU og at kravene dermed setter norske banker tilbake i konkurransen med utenlandske banker.

NHO-lederen savner også en bred høringsrunde for reglene i forkant av innføringen, som han mener må være et minstekrav når man skal stramme inn regler.

Finans Norge mener Finanstilsynet bør trekke rundskriv 

Aurskog Sparebank: – Det er en konkurransevridning i det norske markedet

Finans Norge er kritisk til nytt rundskriv fra Finanstilsynet 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også