Nye markedsmisbruksregler er én uke unna

Den nye Markedsmisbruksforordningen (MAR) trer i kraft 1. mars. Den gir blant annet langt flere sanksjonerbare overtredelser enn dagens regelverk.
Illustrasjonsbilde. | Foto: NTB scanpix/Vidar Ruud
Illustrasjonsbilde. | Foto: NTB scanpix/Vidar Ruud

Den 1. mars trer den nye Markedsmisbruksforordningen (MAR) trer i kraft i norsk rett. Forordningen er en norsk anvendelse av EU-forordning 596/2014.

Blant hovedendringene i den nye forordningen, sammenlinget med den gamle, er at virkeområdet utvides til å gjelde også multilaterale handelsfasiliteter, som i klartekst betyr at det ikke bare er hovedindeksen på børsen som er regulert, men også for eksempel Euronext Growth.

Meldeplikten for innsidere har også blitt styrket. Innsidere og deres nærstående i en utsteder plikter i den nye forordningen å melde sine transaksjoner til Finanstilsynet via Altinn.

Til slutt inneholder den nye forordningen også en rekke flere sanksjonerbare tilfeller for Finanstilsynet. Det vil si at muligheten til å utstede overtredelsesgebyr er vesentlig utvidet. Blant tilfellene som nå kan bøtelegges er blant annet brudd på plikt til å føre innsidelister, ulovlig spredning av innsideinformasjon og markedsmanipulasjon.

Finans Norge står på sitt: Krever avklaring om høyrisikoengasjementer

Storstilt juks med koronakompensasjon

Færre nye boliglån avviker fra kravene  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også