FinansWatch

Rekord for offentlige gjeldsordninger i fjerde kvartal

Det har aldri blitt åpnet flere gjeldsordningssaker i Norge enn i fjerde kvartal 2020. Økningen fra året før er på 38 prosent.

Illustrasjonsbilde. | Foto: Colourbox

I fjerde kvartal av 2020 ble det åpnet 828 offentlige gjeldsordningssaker i Norge, en økning på 38 prosent fra samme periode året før, skriver E24.

For hele 2020 var økningen på 17 prosent fra 2019. Dette er det høyeste nivået for et kalenderår siden 2014.

– Dette er et symptom på gal utlånspraksis, gal kredittvurdering og viser hvor ille det kunne gå i perioden 2012 til 2019. Det vi nå ser er folk som i to, tre år har forsøkt å komme seg ut av gjeldsfellen og så til slutt får en gjeldsordning, sier forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim i Dine Penger til E24.

Ifølge Inkassopartner økte deres saksmengde med 50 prosent i desember, sammenlignet med året før.

– Det dreier seg om alle slags personer – fra pensjonister til enslige, permitterte og arbeidsledige. Neste kvartal kommer det til å bli en eksplosjon av saker til Nav som gjelder gjeldsordning, sier Geir Grindland, daglig leder i Inkassopartner til E24.

Kredinor melder om en økning i søknader om frivillig gjeldsordning det siste året på 38 prosent. De tror imidlertid at økningen ikke bare skyldes koronarelaterte permitteringer og nedgang i inntekt, men at 2020 også var et år hvor mange tenkte det var på tide å rydde opp i økonomiske problemer.

Kvadsheim tror også at den ventede inkassoloven er en del av årsaken til ordningen, siden mange inkassoselskaper vegrer seg mot å inngå frivillige gjeldsordninger når de ikke vet hvordan den nye loven blir.

Finanstilsynet med nytt rundskriv for utlånspraksis

Norges Bank: Ny fleksibilitetskvote har påvirket bankenes utlån lite

Sandnes Sparebank: – Profitt går ofte foran kundens beste og det vil vi også kunne se i markedet for restrukturering av gjeld 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch