Finanstilsynet med nytt rundskriv for utlånspraksis

En ny utlånsforskrift er vedtatt og Finanstilsynet har sendt ut et nytt rundskriv som blant annet adresserer kritikken mot restruktureringslån.
Finanstilsynet har sendt ut et nytt rundskriv til den nye utlånsforskriften. | Foto: NTB scanpix/Vidar Ruud
Finanstilsynet har sendt ut et nytt rundskriv til den nye utlånsforskriften. | Foto: NTB scanpix/Vidar Ruud

Da den nye utlånsforskriften kom på slutten av 2020 slo den sammen boliglånsforskriften og forbrukslånsforskriften. En omstridt del av den nye forskriften var regler for såkalte omstartslån, som gir bankene mulighet til å gå ut over forskriftens regler for gjeldsgrad og hjelpe kunder som ikke kan betjene sin totale gjeld til å få lån med pant i bolig som er lettere å betjene.

Kritikken mot omstartslån gikk på at det åpner for at banker og finansinstitusjoner kan utnytte personer med betalingsproblemer.

I et nytt rundskriv til banker og andre kredittinstitusjoner adresserer nå Finanstilsynet denne risikoen for at banker og andre långivere skor seg på dem med problemer.

«Kunder som har behov for restrukturering av sin gjeld, og som i mange tilfeller er i en vanskelig økono­misk situasjon, vil kunne komme i et avhengighets­forhold til banken. Finanstilsynet understreker at slike forhold pålegger banken som profe­sjonell part et særlig ansvar for ikke å utnytte kundenes utsatte situasjon. Det forutsettes også at foretaket gir utfyllende informasjon til kunden om hvilke alternative løsninger, herunder gjeldsordning, som kan bedre kundens situasjon. Foretaket må etterleve kravet til god forretnings­­skikk», heter det i rundskrivet.

Finanstilsynet understreker også at når det snakkes om at refinansiering og restrukturering av gjeld som går ut over normal gjeldsgrad ikke skal øke låntakers totale gjeld er nødvendige utgifter til gebyrer ikke inkludert. Tilsynet understreker også at ved refinansiering skal låntaker selv ikke få pengene utbetalt, men de skal betales direkte fra banken til låntakers kreditorer.

Norges Bank: Ny fleksibilitetskvote har påvirket bankenes utlån lite

Sparebanken Narvik: – Hele bransjen er overrasket  

Finans Norge er uenig i kritikken fra BN Bank, og mener bankene hjelper kundene som har havnet i en uhåndterlig situasjon

BN Bank mener at en innstramning i utlånsforskriften burde kommet tidligere 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også